Askeri bilgi ve belge davasına ağır ceza mahkemesinde devam edildi

Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla 5.

Google Haberlere Abone ol
Askeri bilgi ve belge davasına ağır ceza mahkemesinde devam edildi

Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçen 10'u muvazzaf, 15'i tutuklu 357 sanıklı tehdit ve şantajla askeri gizli bilgi ve belge bulundurma davasına devam edildi.

Sanık sayısının fazlalığı nedeniyle duruşma 5. Ağır Ceza Mahkemesi yerine, daha önce olduğu gibi İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri Konferans Salonu'nda yapıldı. Duruşmada tutuklu 15 sanığın tamamı ile bazı tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Mahkeme Başkanı olarak Orhan Kızıltaş görev yaparken heyette hakimler Tamer Bulam ve Hülya Babadağ yer aldı. Duruşma savcısı olarak da Fatih Genç, bulundu. Bazı gazetelerde daha önce davada tutuklu bulunan ve bazı sanıklar için tutuklama kararı veren bir hakimin heyette yer aldığı belirtilirken haberde bahsedilen hakimin heyette olmadığı öğrenildi. Duruşmanın başlamasının ardından sanık avukatları, söz alarak görevi devralan 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de görevsiz olduğunu iddia etti. Sanık avukatlarından Aykanat Kaçmaz, davada çok sayıda askerin yargılandığını belirterek görevsizlik kararı ya da görevsizlik uyuşmazlığı kararı çıkarılmasını, asker olan sanıkların askeri mahkemede yargılanmasını talep etti. Görev yeri değişen eski TMK 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç'ın hazırladığı ek iddianamenin, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından kısa bir süre önce 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek ilk iddianameyle birleştirildiğini de belirten Kaçmaz, ek iddianamenin devam eden davadan ayrılmasını istedi. Sanık avukatlarından Murat Ergün de, devam eden davada mesafe kat edildiğini belirterek, yeni mahkemenin dosyayı her ne kadar incelese de sıfırdan başladığını, dolayısıyla avukatlar olarak daha önce birçok kez söylediklerini tekrar ifade etmek durumunda olduklarını belirtti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, "Dinleriz, bizim işimiz bu." diye yanıt verdi.

HSYK'DAN YENİ HEYET TALEBİ

Tutuklu sanıkların 4 aydır hakim yüzü görmediğini, davanın aşama kat edebilmesi için sanıkların tahliyesine karar verilmesini talep eden Ergün, davaya ara verilmemesini, tahliye ve diğer taleplerinin alınabilmesi için davanın devam ettirilmesini istediklerini söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Kızıltaş, halen mahkemelerinde devam eden 350 civarında dosyanun bulunduğunu, bunlarla ilgili davaların devam ettiğini hatırlatarak, "Bu nedenle yarın 13.30 gibi buraya gelebiliriz. Gece yarısına kadar bu davanın devam etmesi şu aşamada mümkün görünmüyor. Zaten, HSYK'dan ikinci bir heyet talep ettik. Bu ikinci heyet geldiğinde sabah 09.00'da başlayıp akşama kadar bu dava görülebilecektir." dedi. Avukat Murat Ergün, "Tutuklu sanıkları tahliye edin, 6 ay birbirimizi görmeyelim." karşılığını verdi. Mahkeme Başkanı Kızıltaş ise, "Bizim 6 ay 1 sene birbirimizi görmeyelim gibi bir derdimiz yok. Dosyayı dün gece yarılarına kadar inceledik. Adliyenin kamera kayıtlarından da gece kaçta çıktığınız görülecektir. Yasalar çerçevesinde dosyaya bakmaya çalışıyoruz" karşılığını verdi." dedi.

Avukat Nevzat Güleşen ise mahkemenin görevsizliğinin ötesinde yetkisizlik kararı verilmesini ve dosyanın askeri Yargıtay'a verilmesini istedi. Diğer avukatlar da benzer taleplerde bulunarak, tahliye taleplerini tekrarladı. Avukatlar, duruşma salonuna telefon sokma yasağının kaldırılmasını da talep etti.

Mahkeme heyeti, görevsizlik ve yetkisizlik talepleri ile tutuklu sanıkların tahliye talepleri değerlendirmek üzere duruşmayı yarına erteledi.
CİHAN

Yorumlar