Askeri belge ele geçirme davasında 5 kişi tahliye edildi (2)

İzmir'de görülen 10'u muvazzaf 15'i tutuklu 357 sanıklı askeri bilgi ve belge gele geçirme davasında mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan muvazzaf askerler Ergül Özkan, Merdin Kışkan, Saygın Özdemir, Sunay Akkaya ve Ümit Topaloğlu'nun adli kontrol yönteml.

Google Haberlere Abone ol
Askeri belge ele geçirme davasında 5 kişi tahliye edildi (2)

İzmir'de görülen 10'u muvazzaf 15'i tutuklu 357 sanıklı askeri bilgi ve belge gele geçirme davasında mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan muvazzaf askerler Ergül Özkan, Merdin Kışkan, Saygın Özdemir, Sunay Akkaya ve Ümit Topaloğlu'nun adli kontrol yöntemleriyle tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti 5'i muvazzaf 10 kişinin tutukluluğunun devamına karar verdi. Asker sanıkların askeri mahkemede yargılanması gerektiği, bu sebeple yargılamanın yapıldığı sivil mahkemenin görevsiz ve yetkisiz olduğu yönündeki talepler ise aynı davada sivil sanıkların olması, suçun askeri mahkemenin alanına girmemesi nedeniyle reddedildi.

Özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının ardından 10'u muvazzaf 15'i tutuklu 357 sanıklı ‘tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belge ele geçirme’ davasında hafta başından itibaren 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı. Beş gün süren duruşmanın ardından Hakim Orhan Kızıltaş başkanlığındaki mahkeme heyeti kararını açıkladı. Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç'in tüm sanıkların tahliyesi yönündeki mütalaasına uymayan heyet, Tabip Albay Ergül Özkan, Binbaşı Merdin Kışkan, Üsteğmen Saygın Özdemir, Sunay Akkaya ve Yarbay Ümit Topaloğlu'nun adli kontrol yöntemleriyle tahliyesine karar verdi. Heyet, sanıklar Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten, Hakan Oğuzhan ile muvazzaf askerler Albay Bülent Acar, Binbaşı Bülent Akbaş, Engin Karatekin, Engin Çırakoğlu ve Üsteğmen Onur Süer'nin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Asker sanıkların askeri mahkemede yargılanması gerektiği, bu nedenle yargılamanın yapıldığı mahkemenin görevsiz ve yetkisiz olduğu yönündeki talepler ise aynı davada sivil sanıkların olması, suçun askeri mahkemenin alanına girmemesi nedeniyle reddedildi. Özel yetkili mahkemeler kapatılmadan kısa süre önce 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ek iddianamenin davayla birleştirilmemesi için yapılan başvurular da reddedildi. Tutuksuz sanıklardan 28'inin adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verilirken 10'unun yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol kararları kaldırılması kabul edildi.

Sanık avukatlarının suç delili olarak dosyada bulunan bilgisayar imajlarının kendilerine verilmesi talebi ise, içerisinde ifşası suç teşkil eden görüntüler, devletin güvenliğine ilişkin belge ve vesikalar, müstehcen görüntüler ve gizli kalması gereken bilgiler yer alması nedeniyle kabul edilmedi.

Savcı Genç'in dün tüm sanıkların tahliyesi yönündeki mütalaasıyla umutlanan sanık ve sanık yakınları, 5 kişinin tahliye haberiyle büyük üzüntü yaşadı. Duruşmayı 'Vardiya Bizde Platformu' üyeleri de izledi. Duruşma ara kararın açıklanmasının ardından Haziran ayına ertelendi. CİHAN

Yorumlar