Askeri belge davasında savcı tutuklu tüm sanıkların tahliyesini talep etti

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından ilk kez İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 4 gün süren duruşmaların ardından Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, tutuklu 15 sanığın tamamının tahliyesi yönünde mütalaa verdi.

Google Haberlere Abone ol
Askeri belge davasında savcı tutuklu tüm sanıkların tahliyesini talep etti

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından ilk kez İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 4 gün süren duruşmaların ardından Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, tutuklu 15 sanığın tamamının tahliyesi yönünde mütalaa verdi. Asker sanıkların askeri mahkemelerde yargılanması gerektiği, bu nedenle yargılamanın yapıldığı mahkemenin görevsiz ve yetkisiz olduğu talepleri ile yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılması taleplerinin reddini istedi.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 10'u muvazzaf, 15'i tutuklu 357 sanıklı tehdit ve şantajla askeri gizli bilgi ve belge bulundurma davasına tutuklu sanıkların savunmalarıyla devam edildi. Tutuklu sanıklardan muvazzaf asker Sunay Akkaya, haklarında yüzlerce sene ceza istenen siyasilerin ve işadamlarının, iddianame bile hazırlanmadan 2 ay gibi sürede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını söyledi. Kendisinin tutukluluğunun üzerinden 20 ay geçtiğini ancak henüz serbest bırakılmadığını belirten Akkaya, suçsuz olduğunu belirterek tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanık Binbaşı Bülent Akbaş, daha önce tanımadığı gibi hiç adını bile duymadığı Bilgin Özkaynak’tan ele geçirildiği iddia edilen belgelerde isminin geçtiği için sanık olarak yargılandığını belirtti. Akbaş, paralel yapı iddialarına tekrarlayarak suçsuz olduğunu belirtti.

Diyarbakır Askeri Hastanesi Baştabibi Genel Cerrahi Uzmanı Tabip Albay Ergül Özkan da 23 aydır tutuklu olduğunu hatırlatarak savunmasına başladı. Hükümet mensupları tarafından orduya kumpas kurulduğu şeklinde açıklamalar yapılırken kendilerinin hala tutuklu bulunduklarının belirten Özkan, yargılandıkları davanın kumpas olduğunu ileri sürdü. Bir suç örgütünün var olmadığını da belirten Özkan, beraatini ve tahliyesini talep etti. Tutuklu sanıklar Yüzbaşı Merdin Kışkan, Yüzbaşı Engin Karatekin, Saygın Özdemir ve Ümit Topaloğlu da suçsuz olduğunu belirterek tahliyesini ve beraatini istedi.

Savunmaların ardından Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, duruşmaya 10 dakika ara verildi. Aranın ardından Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, mütalaasını açıkladı. Savcı Genç, delillerin dijital olması, sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, kaçmalarına dair her hangi somut olguların olmaması, delillerin büyük ölçüde toplanması, duruşmadaki iyi hallerini gerekçe göstererek, tutuklu tüm sanıkların tahliyesini talep etti. Görev ve yetkisizlik talepleriyle ilgili daha önce mahkemece değerlendirme yapılıp karar verilmesi, aynı davada sivil sanıkların yargılanıyor olması nedeniyle görevsizlik taleplerinin reddini istedi. Mütalaada, yurt dışına çıkış yasağı taleplerinin tümümün reddine karar verilmesi de talep edildi. Savcı Genç'in mütalaasının ardından duruşma yarın 09.00'da başlamak üzere sona erdi. CİHAN

Yorumlar