Askeri Anlaşmayı İptal Eden İsveç'e Suudi Arabistan'dan 'Elçi' Resti

İsveç 2005 yılında Suudi Arabistan'la imzalanan askeri anlaşmayı uzatmayınca bu kararına tepki gösteren Suudi Arabistan elçisini geri çekti.

Google Haberlere Abone ol
Askeri Anlaşmayı İptal Eden İsveç'e Suudi Arabistan'dan 'Elçi' Resti

İsveç ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik gerginlik tırmanıyor. İsveç 2005 yılında Suudi Arabistan'la imzalanan askeri anlaşmayı uzatmama kararı aldı. İsveç'in bu kararına reaksiyon belli eden Suudi Arabistan elçisini arka çekti.

KONUŞMA KRİZİ

Filistin'i ülke şekilde tanıyan İsveç, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'na şeref misafiri şekilde çağrı edilmişti. Wallström'ün konuşma metninde, Suudi Arabistan'ı insan hakları meselesinde ve DAEŞ'le mücadelede yeterince iş birliği yapmadığı gerekçesiyle eleştirdiği öne sürülünce, Riyad yönetiminin konuşmayı engellediği iddia edilmişti.

İSVEÇ ASKERİ ANLAŞMAYI İPTAL ETTİİsveç de, Suudi Arabistan'a reaksiyon göstermek amacıyla 2005 yılında imzalanan ve 2010 yılında 5 sene uzatılan askeri anlaşmanın uzatılmayacağını açıkladı. İsveç'in bu kararına daha katı reaksiyon belli eden Suudi Arabistan bu ülkedeki büyükelçisi İbrahim S. I. Alibrahim'i arka çekti.İSVEÇ BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDISuudi Arabistan'ın, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün, ülkeyi maksat saha eleştirilerine reaksiyon şekilde İsveç büyükelçisini çağırdığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Suudi Arabistan, Bakan Wallström'ün, daha evvela yaptığı muhtelif izahatlarda ülkeyi maksat saha eleştirilerine reaksiyon amacıyla Stockholm'daki Büyükelçisi İbrahim S. I. Alibrahim'i çağırdı. İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANINA ÖVGÜ YAĞDISuudi Arabastan'ı başta insan hakları olmak üzere oldukça çok bölgede eleştirme cesareti belli eden İsveç Dışişleri Bakanı Margot Walström da övgü yağıyor. ANLAŞMANIN UZATILMASINI YEŞİLLER PARTİSİ ENGELLEDİ İsveç'te sosyal demokrat Başbakan Stefan Löfven iş dünyasının da baskısıyla Suudi Arabistan'la askeri anlaşmayı uzatmak istiyordu. Ancak hükümetteki ortağı Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve Eğitim Bakanı Gustav Fridolin askeri anlaşma uzatıldığı taktirde, koalisyonu derhal bozacakları meselesinde net konuşmuştu.​İsveç ülke televizyonu SVT'nin haberine oranla de Wallström'ün konuşmasının Suudi Arabistan sebebi ile engellenmesinin nedeninin, İsveç'in Suudi Arabistan ile yapılan silah anlaşmasını uzatmaması bulunduğu savunulmuştu.


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar