Askeri açıdan 'Kop Savunması' anlatıldı

Bayburt’un Düşman işgalinden kurtuluşunun 96 yıl önümü etkinlikleri kapsamında Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTAM) tarafından organize edilen, emekli albay araştırmacı-yazar Atilla Güler tarafından “Aske.

Google Haberlere Abone ol
Askeri açıdan 'Kop Savunması' anlatıldı

Bayburt’un Düşman işgalinden kurtuluşunun 96 yıl önümü etkinlikleri kapsamında Bayburt Üniversitesi Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAKÜTAM) tarafından organize edilen, emekli albay araştırmacı-yazar Atilla Güler tarafından “Askeri Açıdan Kop Savunması” konulu konferansta konuştu.
Konferansa Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Konferansta araştırmacı, yazar Atilla Güler, Kopdağı ve Kaledere Tepe Muharebeleri, Çoruh Müfrezesi, 3. Mıntıka Komutanlığı, Rus Kafkas Ordusu’nun taarruzları, Rusya’daki İhtilal, bölgede yaşanan muharebeler gibi Kop Savunması sırasında yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.
“Kop Dağı Savunması, Bayburt ili sınırları içerisindeki 2 bin 980 rakımlı Bahıtlı Dağ ile 2 bin 425 rakımlı Kop Dağı bölgesinde cereyan ettiğini belirten Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Bölge Doğu Anadolu’nun kuzeyini Karadeniz’e bağlayan Erzurum-Trabzon karayolu üzerinde bulunmakta ve eski çağlardan beri doğu-batı ticaretinde önemli bir yere sahip olan tarihi İpek yolu bu bölgeden geçmektedir. Bölgenin en stratejik noktası ise Kop Geçidi’dir.İsminden en çok söz edeceğimiz 5’inci Kolordu Komutanı Fevzi Çakmak Paşa bölge ile ilgili hatıratında; " Bölgenin önemini çok iyi bilen Rus Ordusu’nun ilk fırsatta Kop Geçidi’ne yöneleceği, Erzurum’u ele geçiren Rusların, burada güven içerisinde kalabilmeleri için Tercan ve Bayburt’u mutlaka ele geçirmeleri gerektiğini bundan sonraki hedeflerine ulaşabilmenin Gümüşhane-Kelkit-Erzincan hattını ele geçirmelerine bağlı olduğunu, bu hattın en stratejik bölgesinin Bayburt olduğunu bilen Rusların, bu bölgeyi süratle işgal etmek için büyük gayret harcadıklarını beyan etmişlerdir” dedi.


Kurtuluş kutlamalarına katkılarından dolayı Araştırmacı Yazar Atilla Güler’e Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından plaket takdim edildi. CİHAN

Yorumlar