Askerden Gazetecilere Süleyman Şah Türbe İnşaatında Öcalan Önlemi

Süleyman Şah'ın yeni türbesi için çalışmalar sürerken, gazetecilerin Türk bayrağı ve Öcalan posterinin yan yana görünmeyeceği açıdan fotoğraf çekmesine izin verildi.

Google Haberlere Abone ol
Askerden Gazetecilere Süleyman Şah Türbe İnşaatında Öcalan Önlemi

Süleyman Şah'ın yeni türbesi için yoğun emek sürüyor. Asker, görüntü almaları için gazetecileri yapım bölgesine götürdü. Öcalan ve Türk bayrağının taraf yana görüntülenmesinin reaksiyon çekmesi üstüne askerler tedbir aldı. Bölgeye götürülen gazetecilerin PYD bayrakları ve Öcalan posterinin görünmeyeceği anlamda fotoğraf çekmesine izin verildi.

Suriye'de terör örgütü IŞİD tehdidi altındaki Süleyman Şah Türbesi'ne cumartesi gecesi gerçekleştirilen 'Şah Fırat' operasyonu ile Türkiye'ye getirilen Süleyman Şah ile 2 askerin naaşlarının yerleştirileceği yeni türbe için yoğun emek sürüyor.

TÜRKİYE SINIRINA 253 METRE UZAKLIKTA

Türkiye sınırına 253 mt. uzaklıktaki Suriye'nin Eşme Köyü'ndeki 10 dönümlük arazide inşası devam eden yeni türbenin kısa vakitte tamamlanacağı belirtildi.

Türkiye'nin sınırları dışındaki tek toprağı bulunan Suriye'nin Karakozak Köyü'ndeki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'ndaki askerler, geçen cumartesi gecesi başlayan ve pazar sabahı sona eren Şah Fırat operasyonuyla Türkiye'ye getirildi. Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşları hudut hattındaki Bilekli Mahallesi'nde bulunan hudut karakolunda oluşturulan geçici türbede muhafaza altına alındı.

YENİ TÜRBE SINIRA 253 METRE UZAKLIKTA

Türkiye, operasyonun ardından, Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne bağlı Eşmeler Mahallesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Eşme Köyü'ndeki takribî 10 dönüm araziyi yeni türbe piyasası şekilde belirledi. Türk bayrağı dikilen alan tel örgüler ile çevrildi ve yeni türbe için altyapı çalışmalarına başlandı.

Sınırın Suriye tarafının 253 mt. içerisinde bulunan yeni türbe piyasası bugün sınırdan geçmelerine izin verilen gazeteciler sebebi ile da görüntülendi. Askeri araçlar ile sınırı geçen gazetecilere, türbe dalında İzah oluşturan askeri yetkililer Suriye rejimi, BM, NATO, PYD, ÖSO ve IŞİD'in bilgilendirildiği operasyonun muvaffakiyetli geçtiğini vurguladı.

ASKERLER TÜRBE İNŞAATINDA ÇALIŞIYOR

Bundan sonra Türkiye'nin ülke dışındaki tek kara parçası bulunan Eşme Köyü'ndeki yeni türbe dalında askerler yoğun bir emek sürdürüyor. Bir yandan yol açma çalışması yapılırken, bir yandan da yeni türbe için ana kazıyor. Bu bölgede takribî 450 metrekarelik mayınlı alan temizlendi.

Türbenin kurulacak takribî 10 dönümlük arazide 22 iş makinesi ve 83 asker çalışırken, yapım dalında güvenlik 5 tank ve 2 zırhlı vasıta ile sağlanıyor ve bölgede 8 Türk bayrağı dalgalanıyor.

Türbe bölgesine 150 mt. uzaklıkta alanı denetim altında bulunduran YPG'nin denetim noktası yer alıyor. Bu denetim noktasında PYD bayrakları ile Abdullah Öcalan'ın posteri asılı duruyor.

ÖCALAN ÖNLEMİ

Türk bayrağı ile Öcalan'ın posteri ve PYD bayraklarının tıpkı karede görülmesinin sosyal medyada yankı uyandırması üzerine, askerler tedbir aldı ve alana giden gazetecilerin PYD bayrakları ve Öcalan posterinin görünmeyeceği anlamda fotoğraf çekmesine izin verdi.

ARAZİ SAHİBİ: TÜRKİYE BENİ MAĞDUR ETMEZ

Suriye'nin Eşme Köyü'nde yapılan yeni türbenin arazisinin sahibi olduğunu iddia eden Suriyeli 8 çocuk babası çiftçi Bozan Osman da gazetecilere İzah yaptı.

IŞİD tehdidinin başlamasıyla 5 ay evvela sınırı geçerek Türkiye'ye sığındığını söyleyen Bozan Osman, 'Akrabalarımız bulunan Eşmeler Köyü'ne yerleştik. Pazar günü kalktığımızda arazimde iş makinelerinin çalıştığını gördüm. Burası benim arazim ve dedelerimden kalmıştır. Buraya Süleyman Şah Türbesi'nin yapılacağını öğrendim. Buranın resmi tapusu bize aittir. Şimdiye kadar hiç bir yetkili bizimle İlişki kurmadı. Ama Türkiye iri devlettir, bizi mağdur edeceğini sanmıyorum' dedi.

Yetkililer operasyon öncesi görüşme yapılmayan Suriyeli arazi sahibi ile ilerleyen günlerde temasa geçileceği bilgisini verdi.

Eşmeler Mahalle Muhtarı Suphi Yavuz ise Süleyman Şah Türbesi'nin kendi mahallelerinin yakınında yapılmasının menfaatlerini sevindirdiğini söyledi. Yavuz, 'Türbenin köy sınırları içine yapılması iktisat ve turizm açısından kazanım olduğunu düşünüyoruz. Süleyman Şah'ın burada olması tıpkı vakitte bir güvenli bölge oluşturulması demektir. Bu da bir rahatlama nedenidir' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar