Asırlık konak küllerinden yeniden doğdu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarıyla Gemlik’te bir tarihi eser daha gün yüzüne çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Asırlık konak küllerinden yeniden doğdu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarıyla Gemlik’te bir tarihi eser daha gün yüzüne çıktı. İlçedeki 200 yıllık Paşa Konağı kültür merkezi olarak Gemliklilere kapılarını açtı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Paşa Konağı Kültür Merkezi’nin açılış töreninde, 1800’lü yıllarda Papazhane olarak yapılan konağın bugüne kadar ağırlıklı olarak eğitim kurumu olarak kullanıldığını söyledi. Altepe, Paşa Konağı’nda yapılan restorasyonlar kapsamında cephenin ahşap kaplamasının değiştirildiğini, binadaki gerekli bölümlerin yenilendiğini, katlardaki zemin farkının dengelendiğini ve engelli vatandaşların da kullanımına uygun bir yapı oluşturulduğunu anlattı. Binayı Büyükşehir Belediyesi olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’nden devralındıktan sonra hemen restorasyon çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Başkan Altepe, “Gemlik’in en önemli kent ziynetlerinden biri olan Paşa Konağı, ilk günkü ihtişamı ve özgün yapısıyla ilçeye kazandırıldı. Paşa Konağı Kültür Merkezi, Bursa’nın incisi Gemlik’in sosyal yaşamına değer katacak. Konak, Gemliklilerin sosyal ve sanatsal etkinliklerini yapacakları ayrıcalıklı bir mekan haline geldi. Aynı zamanda burada mesleki eğitim kursları da verilecek” diye konuştu.

Başkan Altepe, Bursa sevgisini hizmetleriyle gösterdiklerini belirterek, “Bursa’da uzak yakın demeden her köşede eserler kazandırıyoruz. Bu eserleri kente kazandırmak bizler için büyük bir heyecan. Gemlik ve Bursa’nın gelişmesine katkı koyacak çalışmalar yapıyoruz” dedi. Son 5 yılda 25 yıllık hizmetin gerçekleştirildiğini ve Bursa’da yapılan tüm faaliyetlerin örnek olduğunu anlatan Başkan Altepe, “Gemlik de son 5 yılda kabuk değiştirdi. Beklentiler var, biliyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile Gemlik daha çok hizmet alacak. Gemlik’in turizmde kalkınması konusunda da Büyükşehir ile birlikte büyük hamle yapıldı. Deniz uçağıyla Gemlik, Türkiye ve dünyanın gündemine oturdu. Gemlik’in altyapısından tarihi eserlere, dere yataklarının temizliğinden ve yolların yapımından, spor salonlarının oluşturulmasına kadar pek çok hizmeti Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştiriyor ve bu noktada Gemlik Belediyesi ile işbirliği halinde çalışmaya devam ediyoruz. Sahil yollarından, tarımsal ve kırsal kalkınmaya kadar her konuda Büyükşehir Belediyesi Gemlik’in yanında. Büyükşehir Belediyesi olarak Gemlik’in önemli bir kent merkezi olması için, her alanda kalkınmaya destek veriyoruz” şeklinde konuştu.

“Ecdadını unutan milletler köksüz ağaca, tarihini bilmeyen milletler de hafızasını kaybetmiş milletlere benzer” diyen Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla Bursa’da tarihi değeri bulunan tüm eserlerin ayağa kaldırıldığını ve Bursa’nın bu konuda da örnek olduğunu söyledi.

Gemlik Belediyesi Başkanvekili Refik Yılmaz ise “Büyükşehir’in hizmetleri Gemlik’e sağanak gibi yağıyor. 35 aydır Gemlik’te her gün bir şeyler değişiyor ve gelinen noktada insanlarımız mutlu. Bizlerin görevi de insanlarımızı mutlu etmektir” dedi. Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi’nin dev altyapı yatırımlarının ardından ilçeye bir de sosyal ve kültürel hayata renk katan önemli bir eser kazandırdığını belirterek Başkan Altepe’ye ve ekibine teşekkür etti.

Halitpaşa Mahallesi Muhtarı Sevim Koçdemir de Gemlik’te daha çok hizmet beklediklerini belirterek, çalışmalarından dolayı Başkan Altepe’yi tebrik etti. Konuşmaların ardından Yılmaz ve Koçdemir, Başkan Altepe’ye plaket ve çiçek verdi. Daha sonra Başkan Altepe, kurdele keserek açılışını yaptığı ‘Paşa Konağı Kültür Merkezi’ni gezdi, BUSMEK bünyesinde gerçekleştirilen kurslarda yapılan çalışmaları inceledi. Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun marşlarıyla renklenen ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ile Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı törene, Gemlikli vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. CİHAN

Yorumlar