'Aşırı spor, vücudu erken yaşlandırıyor'

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cımbız, zayıflama ve fitness programları adı altında yapılan sporların vücuda zarar verdiğini belirterek, “Bir sporu aşırı derecede yapmak veya profesyonel sporlarla uğraşmak vücud.

Google Haberlere Abone ol
'Aşırı spor, vücudu erken yaşlandırıyor'

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cımbız, zayıflama ve fitness programları adı altında yapılan sporların vücuda zarar verdiğini belirterek, “Bir sporu aşırı derecede yapmak veya profesyonel sporlarla uğraşmak vücudun erken yaşlanmasına neden olur.” dedi.

Cımbız, omurga problemi yaşamamak için uygun egzersiz programlarının yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Hareketsiz yaşam vücudumuz için ne kadar zararlıysa zayıflama ve fitness programları adı altında yapılan sporlar da en az hareketsiz yaşam kadar zararlı olabilir. Düzenli ancak vücudumuza zarar vermeyecek egzersizler yapmalıyız.” diye konuştu.

İskelet yapısında ortalama 600 kas bulunduğunu belirten Cımbız, “Kasları ve eklemlerin etrafını saran fasia dediğimiz yapılar bulunmaktadır. Bu fasialar sayesinde vücudumuzdaki kaslar tek bir kasmış gibi hareket ederler. Bu nedenle yaptığımız en basit harekette bile yüzlerce kas çalışmaktadır. Kasların kuvvetini ve esnekliğini devam ettirebilmesi için günlük yaşamda devamlı hareket etmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Cımbız, yeterli hareket yapılmadığı zaman kasların zayıfladığını ve esnekliğini kaybederek sertleştiğini söyleyerek şöyle konuştu: “İnsanlar bu durumu daha çok kas ve eklem ağrısı olarak hissederler. Günlük yaşamda yaptığımız hareketler yeterli olmadığı durumlarda vücudumuzdaki kasların kuvvetini devam ettirmek için düzenli egzersiz programları uygulamamız gerekir. Kas kuvvetinde ve esnekliğinde bir azalma olması durumunda fizik tedavide görülen bir çok problem karşımıza gelmektedir.”

OFİS ORTAMI BEL FITIĞI NEDENİ

Bel bölgesine binen yüklerin oturma pozisyonunda en yükseğe çıktığını vurgulayan Cımbız, “Ofis ortamı ve hareketsiz yaşam bel fıtıklarının en önemli nedenlerindendir. Oturma pozisyonunda bele binen yükler arttığı için bu pozisyonda iş yapan insanlarda bel fıtığı daha fazla görülmektedir.” şeklinde konuştu.

DİNLENİRKEN DE DİKKAT EDİN

Cımbız, herhangi bir kanepede dengesiz pozisyonlarda dinlenmenin omurga problemlerine neden olabileceğini açıklayarak şunları söyledi: “Kendimizi o anda rahat hissettiğimiz ancak vücudumuz için oldukça rahatsız pozisyonlarda televizyon seyretmek, oturma pozisyonunda uzun süre çalışmak, bilgisayar kullanmak veya uzun süre araba kullanmak omurga problemlerinin oluşumunda en önemli risk faktörleridir.”



CİHAN

Yorumlar