Aşırı nem mutsuz ediyor

Memorial Hizmet Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, yüksek sıcakların öfke nöbetlerine neden olduğunu söyledi. Yurtseven, “Özellikle nem arttıkça mutluluk, sevecenlik ve dinç olmak gibi kendimizi iyi hissetmemize...

Google Haberlere Abone ol
Aşırı nem mutsuz ediyor

Memorial Hizmet Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, yüksek sıcakların öfke nöbetlerine neden olduğunu söyledi. Yurtseven, “Özellikle nem arttıkça mutluluk, sevecenlik ve dinç olmak gibi kendimizi iyi hissetmemize neden olan duygular azalıyor.” dedi.

Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, sıcakların psikolojik etkilerini ve bununla başa çıkabilmek için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Yüksek sıcak öfke nöbetlerine neden olduğunu söyleyen Yurtseven, “Aşırı sıcak havalar canlılar üzerinde stres yaratabilir. Sıcak havadan dolayı kalp atımının hızlanması, sık sık nefes alma gibi bedende oluşan değişimler panik bozukluğu yaşayan hastalar tarafından yanlış değerlendirilip, panik atakları tetikleyebilmekte, depresyonu olan hastalarda ise stresi ikiye katlayarak keyifsizlik ve mutsuzluk durumları yaratabilmektedir. Sıcaklarda uyku problemleri çok görüldüğünden yetersiz uyku; bitkinlik, yorgunluk ve sinirlilik durumlarını da beraberinde getirmektedir. Amerika’da sıcak havalarda daha fazla korna çalındığına dair çalışmalar mevcuttur. Özellikle tahammülsüzlük ve öfke durumları sıcaklarla beraber artmaktadır.” diye konuştu.

Özellikle nem arttıkça mutluluk, sevecenlik ve dinç olmak gibi kendimizi iyi hissetmemize neden olan duyguların azaldığını kaydeden Yurtseven, şöyle devam etti: “Araştırmalara göre; yüksek sıcaklığın risk almayı artırdığı bilinmektedir. Bu durumda kişiler düşünmeden hareket edip sağlıksız kararlar verebilmektedir. Sıcak havaların gelmesiyle birlikte kişiler kendilerini daha coşkulu hissederler. Sıcak havalarda coşkulu hissetme ve risk almada artış gereksiz alışveriş yapılmasına sebep olabilmektedir. Bu bilgiye dikkat ederek ihtiyaç listesi hazırlamak gereksiz yere fazla para harcanmasını önleyerek ikinci bir stres yaşanmasını da engelleyebilir.”

Yeterince sıvı tüketimi olmadığında vücut dengesi bozularak; halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, sinirlilik gibi etkiler görülebileceğini belirten Yurtseven, “Özellikle su, ayran gibi şekersiz ve asitsiz içecekler, vücudun mineral dengesini korumaktadır. Sıcak havalarda tercih edilen kıyafetler de büyük önem taşımaktadır. Pamuk oranı yüksek ve vücuda yapışmayan açık renkli kıyafetler giymek, vücudu daha rahat hissettirdiği için stresi azaltabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar