Asgari ücret tartışmalarında Merkel’e çağrı

Almanya’da devam eden asgari ücret tartışmalarında Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) sert bir çıkış geldi.SPD’nin parti programında yer alan ve koalisyon hükümeti sözleşmesinde de kayıt altına alınan asgari ücret konusunda Sosyal Demokratlar,...

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret tartışmalarında Merkel’e çağrı

Almanya’da devam eden asgari ücret tartışmalarında Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) sert bir çıkış geldi.

SPD’nin parti programında yer alan ve koalisyon hükümeti sözleşmesinde de kayıt altına alınan asgari ücret konusunda Sosyal Demokratlar, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar’dan (CDU) ve kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) sürekli artan itirazlara bir son verilmesini istedi.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, Bild gazetesine verdiği mülakatta, Başbakan Merkel’e çağrıda bulundu ve asgari ücret konusunda partililerin ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Stegner, “Merkel kendi dükkanını düzene koysun.” şeklinde konuştu.

Buna karşın CSU’lu Federal Milletvekili Hans Michelbach ise asgari ücret konusunda bir zirve yapılması önerdi. Michelbach, zirveye Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles (SPD) ve Başbakanlık Dairesi Bakanı Peter Altmeier’in (CDU) de katılmasını istedi.

SENDİKALAR SESLERİNİ YÜKSELTİYOR

Öte yandan asgari ücretin bir an önce yürürlüğe girmesi ve ayrıcalıklı sektörlerin kaldırılması için sendikalar da karşı propagandayı sürdürüyor.

Alman Sendikalar Birliği DGB Başkanı Reiner Hoffmann, asgari ücret kapsamına alınmayan uzun süreli işsizler ve gençlerin de bu kapsama dahil edilmesini istedi.

Verdi sendikası Başkanı Fran Bsirske ise uygulamanın daha erken tarihte başlatılması gerektiğini söyledi.

Asgari ücrete ilişkin kanunun 4 Temmuz’da Federal Meclis’e gelmesi, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren de kademeli olarak uygulanması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar