Asgari ücret kaçak işçiliği yeniden körükleyebilir

Almanya'da ekonomi uzmanları Federal Hükümet’in yasalaştırmayı planladığı asgari ücret uygulamasının tehlikelerine dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret kaçak işçiliği yeniden körükleyebilir

Almanya'da ekonomi uzmanları Federal Hükümet’in yasalaştırmayı planladığı asgari ücret uygulamasının tehlikelerine dikkat çekiyor. Linz Üniversitesi ve Tübingen Uygulamalı Ekonomi Araştırmaları’ndan bilim adamları saati 8,50 Euro’luk bir asgari ücretin kaçak çalışma piyasasını güçlendireceğini düşünüyor.

Uzmanlar bunun yanında kayıt dışı ekonominin de yılda üç milyar Euro artış göstereceği kanısında. Bunun yanı sıra uzmanlar 63 yaşında emekli olmanın da kaçak işi daha çekici hale getireceği görüşünü savunuyor. Kaçak istihdam piyasasında bu yıl 338,5 milyar Euro paranın döneceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar son yıllarda part-time iş gibi uygulamaların kaçak işi engellediğini dile getirirken, bunda iyi ve sabit konjonktürün de etkisinin olduğunu ifade ediyor. Buna göre konjonktür sayesinde iş yeri bulma şanslarının yüksek olması ve insanlardaki kaçak iş için zaman ve motivasyonun eksik olması sebep olarak gösteriliyor. Ancak asgari ücret nedeniyle birçok şirketin yeniden kaçak işçi çalıştırmaya yönelebileceği, vatandaşın da gizli vergi artışları sebebiyle bu yoldan gidebileceği tahmin ediliyor. Özellikle inşaat ve evde çocuk bakımı piyasasında kaçak işin popüler olduğu biliniyor. Bilim adamlarının bu tahminleri sendikacılar tarafından eleştiriliyor.

Sendikacılar asgari ücrete karşı olumsuz bir hava verilmek istendiğini, uzmanların elle tutulur veriler vermediklerini savunuyorlar. CİHAN

Yorumlar