Aşağı Saksonya Başbakanı Weil, Türkiye'de

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil 90 kişilik delegasyonla siyasi ve ticari temaslarda bulunmak üzere 6 günlük ziyaret için Türkiye'ye geldi. Temaslarına başkent Ankara’da başlayan Weil, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı...

Google Haberlere Abone ol
Aşağı Saksonya Başbakanı Weil, Türkiye'de

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil 90 kişilik delegasyonla siyasi ve ticari temaslarda bulunmak üzere 6 günlük ziyaret için Türkiye'ye geldi. Temaslarına başkent Ankara’da başlayan Weil, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştükten sonra öğle yemeğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) ziyaret etti.

Bu kadar kalabalık bir heyetle gelmelerinin Aşağı Saksonya’nın Türkiye’ye olan ilgisini gösterdiğine dikkat çeken başbakan, ilişkilerin sadece ekonomi ve siyasetle sınırlı olmadığını söyledi. İki ülkenin dolayısıyla iki toplumun daha yakınlaşması gerektiğine işaret eden Weil, “Bu ilişkilerin gelişmesi ve derinleştirilmesi için buradayız.” dedi. Weil, Bilim Bakanı Fikri Işık ile görüşmesinde ortak üniversite, Türkiye-Almanya Bilim Yılı ve öğrenci değişimi, teknoloji alanındaki işbirliği gibi konularda fikir alışverişinde bulundu.

Bilim Bakanı Işık Türk-Alman Üniversitesi'nin açılmasının bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Daha sonra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile görüşen Weil, AB üyeliği, gümrük birliği, karşılıklı ve ortak yatırımları konuştu. Weil, özellikle otomobil sanayi, tarım sanayi ve enerji konusunda ortak çalışmaların genişletilebileceğini belirtti. Bakan Zeybekçi ise Türkiye’nin hem yatırım hem de ortak çalışma için önemli bir potansiyel olduğunu söyledi.

AB üyeliği ve Gümrük Birliği konusunda Almanya’nın Türkiye’nin yanında olmasını istediklerini kaydeden Zeybekçi, “Gümrük Birliği anlaşmasında diğer ülkelere sunulan hakların aynısı Türkiye’ye sunulmuyor. Örneğin Cezayir Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı Türkiye’ye girebiliyor. Ancak Türkiye aynı haklarla Cezayir’e giremiyor. Aynı durum AB üyeliği için de geçerli. Örneğin Malta Almanya’ya rağmen süreci engelleyebiliyor. Sürecin hızlanması için destek bekliyoruz.” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşen Aşağı Saksonya Başbakanı, Almanyalı Türklerin başarılarından övgüyle bahsetti. Anne-babaları veya dede ve nineleri işçi olan insanların bugün birçok alanda yönetici konumda olmasını sevindirici bulan Weil, çifte vatandaşlıkla ilgili bir başlangıç yapıldığını ve bunun devam etmesi gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu da uyumun teşvikle geliştiğine dikkat çektiği konuşmasında, Almanya’da federal mecliste 11 Türk milletvekilinin ve bir federal bakanın bulunmasının, Aşağı Saksonya gibi birçok eyalette Türklerin siyaset yapmasının buna iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Çifte vatandaşlık konusunda beklentilerin devam ettiğini ifade eden Çavuşoğlu AB sürecinin hızla devam etmesi, sonucun ise ileride konuşulması gerektiğini belirtti.

Türkiye'yi ziyaret eden ilk Aşağı Saksonya Başbakanı olan Weil, ziyareti boyunca Ankara’nın yanı sıra Konya ve İstanbul'da ağırlıklı olarak ticari görüşmeler yapacak. Aşağı Saksonya’nın başkenti Hannover ile Konya’nın kardeş şehir olması içinde görüşmeler yapılacak ziyarette Weil, son olarak Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek. CİHAN

Yorumlar