Arzanoğlu: Yılbaşından sonra fındıkta artış beklentisi var

Arzanoğlu Tarım Ürünleri İşletmecisi Ersin Şahin Arzanoğlu, 6.50 TL’nin fındık için çok iyi bir fiyat olduğunu söyleyerek, yılbaşı sonrası için de artış beklentisi olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Arzanoğlu: Yılbaşından sonra fındıkta artış beklentisi var

Arzanoğlu Tarım Ürünleri İşletmecisi Ersin Şahin Arzanoğlu, 6.50 TL’nin fındık için çok iyi bir fiyat olduğunu söyleyerek, yılbaşı sonrası için de artış beklentisi olduğunu belirtti.

Arzanoğlu, yaptığı yazılı değerlendirmede, “Şu günlerde fındık fiyatı 6.50 lira 50 randıman olarak hesap edildiğinde 6.350 liradan ele geçer fiyattır. Üreticilerde yükselme beklentisi vardı. Avrupalılar yeni yeni yılbaşı tatilinden çıkıyor. Bunun hemen Ünye'deki fiyatı etkileyeceğini zannetmiyoruz. Yılbaşından sonra fiyatlarda yükselme umudu bir nebze de olsa hakim. Burada halk 17 Aralık olayından sonra dövizin artışından sonra doların artışı bin 900 iken fındık fiyatı 6.700’lerde idi. Dolar 2 bin 200 yaklaştığı halde bin 300 liralık dolarda bir fark var. Ve fındığa halen daha aksetmediğini görüyoruz deniyor. Tabii bu mantık olarak şöyle; bu serbest piyasanın oluşturduğu bir fiyattır. İhracatçı fındık bulduğu sürece demek ki o fiyata fındık buluyor. Biz de satıyoruz. Sattığı için de bulabiliyor. Eğer bulmasa fındık yükselecektir. Biraz müşterilerin dayanması gerekiyor. Ama her halükarda fındık fiyatı bu fiyatta güzel bir fiyattır.” ifadelerini kullandı.

ÇUVAL DAĞITIMI VE UYARILAR DİKKATE ALINDI

Ordu Ünye’de fındık ihracatçısı Durak Fındık AŞ’nin yün çuval dağıtması, fındığın naylon çuvallara koyulmaması yönündeki uyarıların üreticiler tarafından dikkate alındığı için çürük olmayan bir fındık hasadının olduğunu söyleyen Arzanoğlu, “Bu sene büyük bir ihracatçı firmamızın, Duraklar’ın yün çuvala fındığın koyulması, naylon çuvala fındığın koyulmamasına, çuval dağıtması ve bizlerin de halkı bilgilendirmesi olumlu yönde etkili oldu. Fındığın hasat zamanında da havaların iyi olması kaliteli bir fındığın ortaya çıkmasına etkili oldu. Son zamanlarda havaların yağışlı gitmesinden dolayı az bir miktarda çürük çıkmaya başladı, ama bu çok önemli bir sayı değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

Ersin Şahin Arzanoğlu, üreticilerin elinde yüzde 15-20 oranında daha fındık kaldığını tahmin ettiğini belirterek, “Üreticilerin elinde yüzde 15 – 20’lerde fındık kaldığını tahmin ediyoruz. Tabi bu bölge bölge değişiyor. Ama ben tahminen Ünye çevresinde yüzde 15-20 oranında üreticilerin elinde fındık olduğunu görüyorum. Müşterilerin fındık fiyatı sormasından, müşterilerin fındığının olduğunun açıklamasından bunu anlıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.
CİHAN

Yorumlar