ARÜ Heyeti Smithsonıan Instıtutıon’da görüşmelerde bulundu

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Rektör Yardımcısı Prof.

Google Haberlere Abone ol
ARÜ Heyeti Smithsonıan Instıtutıon’da görüşmelerde bulundu

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, 1846’da Washington DC’de kurulmuş olup bünyesinde doğa ve insanlık tarihi ile ilgili çok sayıda müzenin yanı sıra dünyaca ünlü araştırma merkezleri bulunan Smithsonian Institution’da görüşmelerde bulundu.

Merkezi Washington DC’de bulunan Kırım Derneği Direktörü Dr. İnci Bowman ile birlikte önce Diller Bölümü’nde 'Recovering Voices' (Son Seslerin İzinde) ve 'Breath of Life' (Yaşam için Nefes) adlı projelerin yöneticisi Dr. Ruth Rouvier ile biraraya gelen ARÜ heyeti, özellikle ABD’de yok olma tehlikesi yaşayan dilleri inceleme ve kayıt altına alma çalışmalarını yürüten Dr. Rouvier’den söz konu araştırmalar hakkında bilgi aldı.

13-17 Ekim 2014 tarihlerinde Ardahan’da yapılacak olan '1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller' Konferansı ile ilgili çalışmaları anlatan Prof. Dr. Korkmaz, Dr. Rouvier’i konferansa davet ederek söz konusu projeler kapsamında yürütülen araştırmaların bir bildiri halinde sunulmasının konferansa zenginlik katacağını belirtti. Dr. Rouvier de davetten onur duyduğunu ve Ekim’de mutlaka Ardahan’da olacağını ifade etti.

Diller Bölümü’ndeki ziyaretin ardından Antropoloji Bölümü’nde Prof. Dr. Paul Michael Taylor ile buluşan ARÜ heyeti, bu bölümde yürütülen araştırmalar hakkında ayrıntılı bilgi edindi. Özellikle Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da çok sayıda etnolojik araştırmanın sahibi olan Prof. Dr. Taylor; Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan’daki etnolojik konular ile ilgili kitaplarını ve projelerini tanıttı. Prof. Dr. Taylor, bu konularda yayımlanmış olan kitap koleksiyonunu ARÜ Kütüphanesi'ne hediye etti. Prof. Dr. Korkmaz da, dünya çapında araştırmalara imza atmış bulunan Prof. Dr. Taylor’un '1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller' konferansına katılmasının büyük bir katkı olacağını ifade etti ve kendisini konferansa misafir konuşmacı olarak davet etti. Daveti büyük bir memnuniyetle kabul eden Prof. Dr. Taylor, Ekim’deki konferansa mutlaka katılacağını ifade etti. Bunun yanı sıra, Taylor ve araştırma ekibinin yaz aylarında bölgede araştırmalar yürütmek üzere Ardahan’a bilimsel amaçlı ziyaretlerde bulunması hususunda görüş birliğine varıldı.

Son olarak Kızılderililer Araştırma Merkezi direktörü Prof. Dr. Denis Stanford ile de görüşen Prof. Dr. Korkmaz, Stanford’ın 'Across Atlantic Ice' adlı kitabında Kızılderililerin yaklaşık olarak 25 bin yıl önce Atlantik Okyanusu üzerinden Amerika Kıtası’na gelişleri hakkında ortaya atmış olduğu yeni tez hakkında bilgi aldı. CİHAN

Yorumlar