Artan Suriyeli nüfus için acil durum alarmı

Gaziantep’te sivil toplum kuruluşları, iç savaştan kaçarak şehre sığınan Suriyeli nüfusun artması üzerine, yaşanan sorunların çözümünü konu alan ortak akıl raporu oluşturdu.

Google Haberlere Abone ol
Artan Suriyeli nüfus için acil durum alarmı

Gaziantep’te sivil toplum kuruluşları, iç savaştan kaçarak şehre sığınan Suriyeli nüfusun artması üzerine, yaşanan sorunların çözümünü konu alan ortak akıl raporu oluşturdu. Güvenlik, sağlık, ekonomi ve eğitim konularında yaşanan sıkıntıların giderilmesi amaçlayan rapor, hükümete sunulacak.

    Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) gerçekleştirilen toplantıda ortak akıl raporunun detayları sunuldu. Rapordaki çözüm önerilerini sunan GTO Meclis Başkanı Ali Yener, resmi rakamlar 150 bini gösterse de kamplarda yaşayanlar da dahil olmak üzere 200 bin kişinin üzerinde Suriyelinin Gaziantep’te yaşadığının tahmin edildiğini kaydetti. Güvenlik konusundaki alınacak tedbirleri sıralayan Yener, “Bilgi ve istatistikleri daha sağlıklı hale getirmek adına bu kaydın Türkiye'ye girişte çok sıkı bir sistem ile oluşturulmalı. Muhtarlar özellikle bu sistemde etkin rol almalı ve mahallelerindeki Suriyelileri kayıt için AFAD ve kolluk kuvvetlerine bildirmelidir. Aynı zamanda Suriyeliler ile ilgili emniyette özel bir birimin oluşturulması, Suriyelilerin yanı sıra yerel halkın da müracaat noktası olması anlamında elzem bir husustur.” dedi.

    Gaziantep’te Suriye muhaliflerinin oluşturduğu geçici hükümet kurma çalışmalarının da devam ettiğini kaydeden Yener, “Bu konuda yaşanan en büyük tedirginlik, bu oluşum ile birlikte Gaziantep’in hedef olma riskidir. Bu kapsamda ülke olarak izlenen politikalarda bu hususun özellikle değerlendiriliyor olması en önemli temennimizdir.” ifadelerini kullandı.

    "SURİYELİLER ÇALIŞMA HAYATINA DAHİL EDİLMELİ"

    Ekonomi alanındaki önerileri de sunan Yener, sığınmacıların çalışma hayatına dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Geçici çalışma izni verilmesi için takip edilecek yolu anlatan Yener, İş ve İşçi Bulma Kurumu’na benzer merkezlerin oluşturularak Suriyelilerin mesleklerine göre işyerlerine yönlendirilmesinin olumlu olacağını dile getirdi.

    Sağlık alanında da devlet hastanelerinin kapasitesi artırımının alınacak önlemlerden biri olduğunu vurgulayan Yener, Suriyelilere hizmet veren sağlık ekibinin hem nicelik hem de nitelik olarak zenginleştirilmesi gerektiğini açıkladı. Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’ndeki yanık merkezinin de mevcut taleplere cevap vermekte zorlandığını dile getiren Yener, bu merkezin genişletilmesi talebinde bulunacaklarını ifade etti. Suriyeli çocukların aşılanması ile ilgili tedbirleri sıralayan Yener, kimyasal silah kullanım olasılığına karşı da gerekli tedbirlerin alınmasının doğru olacağını aktardı.

    "KARMA EĞİTİM SİSTEMİ GEREKLİ"

    Eğitimle alakalı sorunların çözümü noktasında mutabakata vardıkları maddeleri bildiren Yener, şunları söyledi: “Suriyeli çocuklara verilen eğitimlerin, en kısa sürede hem Suriyeli hem de Türk öğrencilerin birlikte karma eğitim alacağı bir sisteme bir yılı Türkçe hazırlık olması koşuluyla dönüştürülmesi gerekiyor. Artan Türkçe öğrenme talebi yetişkinler de dahil olmak üzere karşılamak için Türkçe eğitimi sağlayan merkezler oluşturulmalı. Halihazırda Suriye müfredatı kapsamında kullanılan başta tarih olmak üzere Arapça kitapları incelenmeli, ülkemiz aleyhine olan bilgiler çıkartılmalı.”

    Yener, üniversite eğitimi alan transfer öğrencileri ile ilgili tanıtım kartı verilmesi ve öğrencinin devam durumunun izlenmeye alınması noktasında da girişimde bulunulması gerektiğini açıkladı.

    Açıklanan rapora, GTO ile birlikte Zirve Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Kent Konseyi, İnşaat Müteahhitleri Derneği, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası Gaziantep şubeleri ve 25 Aralık Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi katkı sağladı. CİHAN

Yorumlar