ARO:Turizmi şekillendiren ana unsur çevredir

Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Hasan Uysal, milli park ve arkeolojik sit alanları yakınlarına tatil köyleri yapılmasına karşı olduklarını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
ARO:Turizmi şekillendiren ana unsur çevredir

Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Hasan Uysal, milli park ve arkeolojik sit alanları yakınlarına tatil köyleri yapılmasına karşı olduklarını bildirdi.

21 Şubat Dünya Rehberler Günü ile ilgili açıklama yapan ARO Başkanı Uysal, turizmin geleceğini çevrenin oluşturacağını, bu sebeple çevrenin ve doğal güzelliklerin korunmasının önemli olduğunu söyledi. Uysal, bu bağlamda Phaselis'in hemen yakınında bulunan kısmen milli park ve arkeolojik sit sınırları içinde planlanan tatil köyü projesinin kesinlikle iptal edilmesi gerektiğini kaydetti. Aksi takdirde bu projenin emsal teşkil ederek, bundan sonra benzeri alanlara başka tesislerin yapılmasının önünü açacağını belirten Uysal, turizmin geleceği açısından tehdit oluşturan maden arama sahaları ve özellikle taş ocaklarının sınırlandırılması gerektiğini söyledi.

Dünya turizminin başkenti olan Antalya'da, 2 bin taş ocağı bulunduğunun altını çizen Uysal, "Bütün dünyada turizmi şekillendiren ana unsur çevredir. Çevre olmadan ve korunmadan turizm olmaz. Taş ocaklarının çevreye ve biyolojik çeşitiliğe verdiği zarar büyük. Çevreye verdiği zararın inanılmaz boyutlarını, asıl havadan, uçak ile seyahat esnasında fark ediyorsunuz. Bu talan ve katliam bu hızda devam ederse, ekolojik denge bir kaç yıla kalmaz geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecektir. EXPO Antalya 2016'ya hazırlık yapan bir dünya kenti olma yolundaki Antalya, bir taraftan çevreye duyarlı olacağını belirtiyor iken, diğer tarafta gözardı edilen doğa ve tarih tahribatlarının oluşturduğu çelişkiyi yaşıyor. " diye konuştu.

"TURİZMİN BEL KEMİĞİNİ REHBERLER OLUŞTURUR"

Uysal, 30 yıl önce 2 milyon turist ile başlayan Türk turizmini geliştirme hamlesinin zaman içerisinde 17 kat büyüyerek 35 milyon turiste ulaştığını belirtti. Uysal, bacasız sanayi turizmin yıllık ekonomiye 30 milyar dolar girdi ile istihdam oluşturduğunu kaydetti. Turist rehberlerinin turizmin bel kemiğini oluşturduğunun altını çizen Uysal, turizm rehberlerinin gayretli çalışmalarıyla Türkiye'nin dünya turizminde en güvenilir ülke konumuna geldiğini ifade etti. Turizm çeşitliliğini artırma, alternatif tur güzergâhları hazırlama çalışmalarına özel önem verdiklerini belirten Uysal, bu kapsamda Likya Yolu, Aziz Paul Yolu, Kervan Yolu, Büyük İskender Yolu'nun turizme açılması taraftarı olduklarını, bunun da Antalya'ya daha fazla turizm gelmesini sağlayacağına inandıklarını kaydetti.

Turizm sektörünün 750 bin insana istihdam sağladığını belirten Uysal, dolaylı olarak 3 milyon insanın bu sektörden para kazandığını dile getirdi. Türkiye'nin dünya turizminde 6. sırada olduğunu vurgulayan Uysal, ülke genelinde 10 bin turist rehberi olduğunu, bunun bin 750'sinin Antalya'da görev yaptığını sözlerine ekledi.









CİHAN

Yorumlar