Armin Laschet, Hıristiyan Demokratların KRV’deki tek lideri oluyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Hıristiyan Demokratların tek lideri Armin Laschet oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Armin Laschet, Hıristiyan Demokratların KRV’deki tek lideri oluyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Hıristiyan Demokratların tek lideri Armin Laschet oluyor. Daha önce eşbaşkanlık sistemi ile idare edilen partide bölünmüşlük varken, Hannelore Kraft’ın karşısına kimin çıkacağı çoğu zaman kafalarda soru işaretleri oluşturuyordu.

Karl Josef Laumann’ın KRV’den alınmasıyla Laschet’in önü tamamen açıldı. Bundan sonraki eyalet seçimlerine partisini hazırlayacak olan Laschet, Türk toplumu tarafından da en sevilen Hıristiyan Demoratlar’dan biri. Almanların da bu yüzden ‘Türken-Laschet’ ismini taktığı yeni lider federal bazda Hıristiyan Demokratlar arasında da KRV eyaletini en iyi temsil edebilen kişilerden biri.

Bunu Kraft ile birlikte koalisyon görüşmelerinde sergilediği tutum da gözler önüne serdi. Ne var ki Hristiyan Demokratlar Norbert Röttgen ile KRV’nin son hükümet seçimlerinde büyük hüsran yaşamıştı. Sosyal Demokratlar ve Yeşiller koalisyonunun çok gerisinde kalan Hıristiyan Demokratlar KRV’de federal başarılardan uzak görüntü sergiliyordu. Seçim sonrasında ise çok hızlı bir şekilde yapılanmaya giden Hıristiyan Demokratlar, eşbaşkanlık şeklinde idare edilmeye başlandı.

Parti içerisinde yeni bir lider arayışına giren Hıristiyan Demokratlar ikiye bölünmüş, KRV lideri Armin Laschet, Parti Meclis Grubu Başkanı Karl Josef Laumann olmuştu. KRV kulislerinde Laschet’in önünü açmak için federal bazda bugüne dek olmayan bir müsteşarlığın açıldığını, nispeten daha önemsiz bir konum olan bu göreve de Karl Josef Laumann’ın atandığı, böylelikle Armin Laschet’in KRV’de tek lider olmasını Angela Merkel’in bizzat sağladığı konuşuluyor. CİHAN

Yorumlar