Arkadaş grubuna girmek için saç yedi, midesinden bir tomar saç çıkarıldı

Öğrenciler arasında yaşanan gruplaşmalar, sosyal ve psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Arkadaş grubuna girmek için saç yedi, midesinden bir tomar saç çıkarıldı

Öğrenciler arasında yaşanan gruplaşmalar, sosyal ve psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Bursa’da bir ortaokulda kızlar tarafından oluşturulan gruba dahil olmak konulan kural şoke etti. Gruba girmek için saçlarını yiyen öğrencinin midesinden 18 santim büyüklüğünde saç yumağı çıktı. Mide ağrısı şikayeti ile hastaneye gelen aynı arkadaş grubundan 2 kız öğrencinin daha midesinde kıl yumağı tespit edildi.

Ortaokul öğrencisi 12 yaşındaki E.Ç, kusma ve çabuk doyma şikayeti ile Özel Bahar Hastanesi’ne başvurdu. Ultrason ve tomografisi çekilen genç kızın midesinde 18 santim büyüklüğünde bir kitle tespit edildi.

Genç kızın ameliyatını gerçekleştiren Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Davut Baykan, şu bilgileri verdi: “Yapılan endoskopide bu kitlenin hastanın saç kıllarını dönem dönem yutması sonucu oluşan gıda takviyeleri ile birleşmiş bir kitle olduğu tespit edilmiştir. Bu kadar büyük bir kitleye 20 yıllık meslek hayatımda hiç rastlamamıştım. Bunu normalde ufak olduğu zaman endoskopik olarak çıkartılabilir ama bu kadar büyük bir kitle ancak ameliyatla çıkartılabilir diye değerlendirip bu 18 santimlik kitleyi ameliyatla çıkartmaya karar verdik. Ameliyat yarım saat sürdü. Hastamızın yaşı küçük olduğu için çabuk toparlanacaktır.”

“İKİ ARKADAŞI DAHA GELDİ, MİDELERİNDE SAÇ YUMAĞI VAR”

Saç yutmanın normal bir davranış olmadığını ve hastanın psikolojik nedenlerle mi yoksa başka nedenlerle mi saç yuttuğu konusunu araştırdıklarını belirten Dr. Baykan, “Sorguladığımızda çocuğun psikolojinin iyi olduğunu, sadece okuldaki arkadaşlarının arasında böyle bir alışkanlığın yaygın olduğunu, kendisini de bir arkadaş grubuna girmek için kendisine bunun şart koşulduğundan dolayı böyle bir tavrı bir yıldır sergilediğini bize ifade etti. Bu bizi oldukça şaşırttı. Çünkü kişisel bozukluklarda olabilen bir durum, bir grup halinde yapıldığı zaman daha farklı değerlendirilmesi lazım. Enteresan olan, bu çocuğun bu şekilde rahatsızlığı olduğunu gördükten sonra peşinden iki arkadaşı daha bize müracaat etti. Onlarda da bu kadar büyük olmamakla beraber, aynı kıl yumaklarının midede ve bir tanesinde de 12 parmak bağırsaklarında olduğunu tespit ettik. Onlara da gereken müdahaleyi yapacağız.”

ANNE: ŞOK OLDUK

E.Ç’nin annesi H.Ç. ise mide bulantısı ve grip şikayeti ile hastaneye getirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Doktor ‘saç yemiş’ dedi. Ben de ‘yemiyor’ dedim. Yani saçıyla oynadığını biliyorum ama böyle yediğini bilmiyordum. Sonra midesinin filmi çekilince saç yediğini öğrendik. Çok şaşırdık, şok olduk yani. Neden yediğini sorduk ama söylemedi. Sinirlenince yedim diyor, başka bir şey söylemiyor.”

“AİLELER ÇOCUKLARININ DAVRANIŞLARINI TAKİP ETMELİ”

Özel Bahar Hastanesi’nden Psikolog Halide Tüysüzoğulları, gençler arasında gruplara girebilmek için her türlü olumsuz davranışın olabileceğine dikkat çekti. Psikolog Tüysüzoğulları aileleri şu uyarılarda bulundu: “Gençlerde saç yolma, kaş yolma, tırnak yeme gibi bir çok olumsuz davranış gelişebilir. Çok sık karşılaşılan bir şey değil. Ancak çok dikkat edilmesi gerekir. Gençlik yıllarında dürtüleri kontrol etmekte güçlük ortaya çıkıyor ancak burada bir gruba ait olmak için yapılan davranış söz konusu. Çocukları kontrol etmek, değerlendirmek gerekir. Aileler biraz çocukların davranışını takip etmeli, sok fazla sıkmaya gelmiyor onları. Ama bir yandan da davranışların takip edilmesi gerekir, dikkat etmek ile çok sıkmamak arasında bir davranış geliştirmek gerekir.”
CİHAN

Yorumlar