Arınç, Nazım Hikmet’in şiiriyle cami açılışı yaptı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, restorasyonu tamamlanan Beyoğlu Hüseyin Ağa Camii’nin açılışını yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Arınç, Nazım Hikmet’in şiiriyle cami açılışı yaptı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, restorasyonu tamamlanan Beyoğlu Hüseyin Ağa Camii’nin açılışını yaptı. Şair Nazım Hikmet’in Ağa Camii için yazdığı şiirini bazı satırları atlayarak okuyan Arınç, Türkiye Komünist Partisi (TKP) binasını işaret ederek, “Ben burayı önceden görmeseydim hakikaten bu şiir Nazım Hikmet’in mi? diye sorardım. Ama şimdi sormam, neden biliyor musunuz? Burada Ağa Camii var. Burada Nazım Hikmet var. İkisi bir araya geldiğine göre demek ki bu şiir onundur.” dedi.

Bülent Arınç, restore edilen Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki Hüseyin Ağa Camii’nin açılışını yaptı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarından bahseden Arınç, “11 yıllık hükümetimiz döneminde alnı açık başı dik kurumlardan birisiyiz. Ecdadımızın yüzlerce, binlerce vakfiyesini camiler, medreseler, külliyeler, imaretler, okullar ve insanlara faydalı olsun diye, bütün mahlukata yararlı olsun diye yaptığı vakıf eserlerini tekrar ayağa kaldırıyoruz. Bugüne kadar harcadığımız para 3 katrilyondur. 10 - 11 yıl içerisinde kendi özel bütçesiyle hizmet veren bir kuruluşuz. Vakıf zengini İstanbul’da yüzlerce eseri tekrar ayağa kaldırdık. İnsanlığa ortak bir hediye olarak takdim ettik. İtiraf etmeliyiz ki bizim imkanlarımızla bunların hepsine ulaşmak mümkün değil. Bizim yıllık bütçemiz takriben 500 milyondur. Gelirimiz ne kadarsa o kadar da harcama yapabiliyoruz. Vakıf olduğu için işin içinde bereket var. Bir de son yıllarda çıkardığımız kanunlarla vakıf eserlerini ayağa kaldırmak amacıyla hayırseverlerimizden de sponsorluk kabul ediyoruz.” diye konuştu. Arınç, camilerin restorasyonlarını yapan iş adamları ve kurumlara teşekkür etti.

Ağa Camii’nin 2,5 milyon lira harcandığını belirten Arınç, “İstiklal Caddesi, Beyoğlu hemen hemen bütün milletlerin bir araya gelip huzur ve barış içerisinde umarım ki öyledir sözün gelimi söylemiyorum. Burada bu eseri görmeleri ve burada ibadet edenlerin ihtiyaçlarını gidermeleri için güzel bir örnektir.” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Ağa Camii'nin bölgenin tek camisi olduğunu kaydeden Arınç, burayla ilgili hatıralarını anlattı. Arkadaşlarının kendisine şiir verdiğini belirterek cebindeki kağıdı çıkaran Arınç, “Duydum önce kulaklarıma inanamadım. Emin olmak istedim. Arkadaşlarımdan da rica ettim. Bakın ciddi bir şey söylüyorsunuz, bana bir şiir verdiniz. Gerçekten bu şiirin yazarı o kişi midir? diye sordum. Araştırdılar bana bu şiirin o şahsa ait olduğunu söylediler. Tam Cuma vaktinde size bir şiirin bir bölümünü okumak istiyorum. ‘Havsalam almıyordu bu hazin hali önce. Ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce. Dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım. Allah'ımın ismini daha çok candan andım. Ne kadar yabancısın böyle sokaklarda sen. Böyle sokaklarda ki, anası can verirken. Işıklı kahvelerde kendi öz evladı var. Böyle sokaklarda ki, çamurlu kaldırımlar.’ ”

Şiiri buraya kadar okuduktan sonra bir beyti atladığını, orada söylenmemesi gereken bir kelime olduğunu ifade eden Arınç, şiire şöyle devam etti: “Burada bütün gözleri bir siyah el bağlıyor. Yalnız senin göğsünde büyük ruhun ağlıyor. Kendi elemim gibi anlıyorum ben bunu. Anlıyorum bu yerde azap çeken ruhunu.”

Şiiri yine yarıda kesen Arınç, burada Beyoğlu için bir tabir olduğunu, şaire atfederek okuyacağını söyledi ve devam etti: “Bu imansız muhitte öyle yalnızsın ki sen. Bir teselli bulurdun ruhumu görebilsen. Ey bu caminin ruhu: Bize mucize göster. Mukaddes huzurunda el bağlamayan bu yer.”

Okuduğu şiiri Nazım Hikmet'in yazdığını belirten Arınç, "Bu şiiri 20 yaşındayken içinden gönlünden ne geçiyorsa öyle yazmış. Nazım Hikmet’in macerasını biliyorsunuz. Yıllarca Türkiye’de cezaevinde kaldı. Sonra kaçtı Rusya’ya sığındı. Orada hayatını kaybetti. Ben Meclis Başkanı iken Moskova’da mezarlığı ziyaret ettiğimde kabri başında o muhteşem şiirlerinden bir demet okumuştum. Türk vatandaşlığından da çıkarılmıştı ama hükümetimiz Nazım Hikmet’i tekrar Türk vatandaşlığına aldı. Ben burayı önceden görmeseydim hakikaten bu şiir Nazım Hikmet’in mi? diye sorardım. Ama şimdi sormam neden biliyor musunuz? Burada Ağa Camii var. Burada Nazım Hikmet var. İkisi bir araya geldiğine göre demek ki bu şiir onundur. Ona da tanrıdan rahmet dileyelim. Hayat böyle. Kimin nerede ne düşünceler içerisinde kalacağını kimse bilemez.” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Bülent Arınç başta olmak üzere iş adamı Erdoğan Demirören, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Gazeteci Fikret Bila, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan kurdeleyi keserek caminin açılışını yaptı.



CİHAN

Yorumlar