Arınç: MGK kararları, 76 milyon vatandaşımızın hiçbirisi için uygulanmadı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2004 yılında alınan MGK kararını yayınlayan gazete ve yazarına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Arınç: MGK kararları, 76 milyon vatandaşımızın hiçbirisi için uygulanmadı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2004 yılında alınan MGK kararını yayınlayan gazete ve yazarına tepki gösterdi. Arınç, "Bu gazetecilik değil, edepsizlikten başka bir şey değil. Sen yaptığın işin hesabını şerefle vereceksin. Siyasi sonuçları olan bir olayı hükümet ya anlatacak ya da anlatamayacak. Bunun altında kalacak. Burada yazılı olan hususların hiçbirisi sadece kişi veya onun cemaati ile değil, 76 milyonun hiçbir ferdi için uygulanmamıştır. Bundan adım kadar eminim." dedi.

Arınç, Bursa'da Çelik Palas Otel'de düzenlenen Hürriyet Bölge Buluşmaları'na katıldı. Bursa ulaşımında uçak eksikliğine dikkat çeken Arınç, Bursa'dan Balkan ülkelerine uçmak isteyenler için iyi bir doluluk oranı oluşturabileceğini vurguladı. Toplantının soru cevap bölümünde hükumet üyelerinin de imzaladığı 2004 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararlarının basına yansımasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arınç, "Bir gazetede biliyorsunuz MGK kararı olarak bir karar yayınlandı. Gazeteci 'ben bunu açıklıyorum' dedi. Bu nedir. MGK kararı. MGK neye göre çalışır kendi kanununa göre. Bir kurum var , o kurumun kanunu var o kanunda kurum nasıl çalışır, bu kararların hukuki vasfı yazılıdır. MGK'dan sonra yayınlanan bildiriler karar değildir. Biz içeride şunu konuştuk, bunu konuştuk. Orada gerçek olan özel ibareli kararlar bulunmamaktadır. Milli güvenlik kurumunun zabıtları ve belgeleri hiçbir zaman açıklanamaz. Kararları, MGK'nun kendi kararı varsa açıklanabilir. Siz, 'bana şu tarihteki kararların verin derseniz' direkt müracaat edeceksiniz. O kurum da kendi içinde konuşacak ve tartışacak. Bir veya iki defa başımdan geçti. Verilmesin dediğimiz zaman bu belge gizli belgedir deriz. Gizli belgeyi şu veya bu şekilde ifşa etmek TCK'nın maddelerinde 4 veya 5 maddesinde suç olarak anlatılmaktadır."

"BU BELGENİN İFŞA EDİLMESİ KANUNA GÖRE SUÇ"

Bunun çok önemli bir belge olduğunu vurgulayan Arınç, şöyle konuştu: “Niçin, bir hükümet belli bir tarihte karar almış. Buna benzer geçmiş dönemlerde alınan kararlar olmuş. Hatta siyasi tablo değişmiş. Bu belgenin doğruluğu ayrı bir şey. Bu bölgenin yayınlanması ayrı bir şey. Sen bu belgeyi nasıl elde ettin diye kanun soruyor. 'Ben buldum' diyor. Sokakta yoldan geçerken bu olmaz. Ya bunu birisi sana gönderdi. Veya sen gizli yerlere girdin ve bizzat aldın. Gizlilik bulunan kararın bir şekilde elde edilmesinin hukuki bir sonucu var. Ceza yiyesin, sevmedim diye bunları söylemiyorum. Bu belgenin ifşa edilmesi kanuna göre suç. 'Sonuçlarına katlanacak mısın?' 'Katlanacağım' diyor. 'Ben aldığımı yayınlarım, bulduğumu söylerim. Ben suç işlememiş olurum' diyemezsin. Sen bunu yayınlayamazsın, yayınlarsan suç olur. Biz senin cezaevinde kalmandan memnun değiliz. Bu belgenin doğru mu değil mi, Böyle bir imza atıldı. Böyle bir belge var diyorlar. Eğer bu sonradan uydurulmuş, imza taklidi yapılmış bir şey olsaydı, zaten senin yaptığın suç olmazdı. Aslı olan belgeyi sen yayınlamışsın. İşin o tarafını ayrıca düşün. 2004'te böyle bir şey imzalansa bile MGK'nın anayasadaki ifadesine göre kurulda alınan kararlar, hükümete tavsiye niteliğinde bildirilir."

"BU İŞİN AZABINI ÇEKEN BİR İNSANIM BEN"

Hükümetin bunların hiçbirini uygulamadığını ve üzerinde durmadığını savunan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu işin siyasi sonuçlarına buna biz katlanırız. Senin yaptığın işe de bilerek yaptığına göre senin katlanman lazım. Ne tiwitler atıyor beyefendi. Saçmaladığınızdan tutunuz, bilmem ne yaptığımıza kadar. Bu gazetecilik değil, edepsizlikten başka bir şey değil. Sen yaptığın işin hesabını şerefle vereceksin. Siyasi sonuçları olan bir olayı hükümet ya anlatacak ya da anlatamayacak. Bunun altında kalacak. Burada yazılı olan hususların hiçbirisi sadece kişi veya onun cemaati ile değil, 76 milyonun hiçbir ferdi için uygulanmamıştır. Bundan adım kadar eminim. Bu işin azabını çeken bir insanım ben.”
CİHAN

Yorumlar