Arıcılar da yaylaya çıkmaya başladı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan arıcılar da havaların ısınmasıyla beraber yaylaya çıkmaya başladı. Göçerler gibi konaklama şeklinde yaylalara çıktıklarını söyleyen arıcılar, yaylada 4-5 ay kaldıklarını ifade ediyor. Kış aylarında...

Google Haberlere Abone ol
Arıcılar da yaylaya çıkmaya başladı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan arıcılar da havaların ısınmasıyla beraber yaylaya çıkmaya başladı. Göçerler gibi konaklama şeklinde yaylalara çıktıklarını söyleyen arıcılar, yaylada 4-5 ay kaldıklarını ifade ediyor.

Kış aylarında sıcak yerleri tercih eden arıcılar, havaların ısınmasıyla beraber yüksek kesimlerde bulunan yaylaların yolunu tuttu. Aynı göçerler gibi konaklama şeklinde yaylalara doğru hareket eden arıcılar, yaklaşık 4 veya 5 ay yaylalarda kalıyor. Kış aylarında Cizre, Adana ve Mersin gibi sıcak yerleri tercih eden arıcılar, yaz aylarında ise Siirt-Herekol bölgesi ve Hakkari-Faraşin bölgesi gibi yüksek kesim ve serin bölgelerde bulunan yaylaları tercih ediyor. Arıcık hayatından memnun olduklarını ifade eden arıcılar, son zamanlarda bazı şirketler tarafından televizyon kanallarından reklamları verilen bal reklamlarından yakındı. Bazı şirketler tarafından TV aracılığıyla satışa sunulan balların hakiki bal olmadığını ileri süren arıcılar, bunlardan dolayı hakiki ballarını satamadıklarını söylüyor.

Arıcık yapan Kazım Kahraman, “Siirt Pervari bölgesinden buraya gelmiştik. Bu kışta Cizre bölgesinde kalıyorduk. Çok güzel geçti. Şimdi de toparlanıyoruz yaylalara doğru yola çıkacağız. Biz de aynı göçerler gibi konaklama şeklinde yaylalara çıkıyoruz. Yaklaşık olarak 4 veya 5 ay yaylada kalıyoruz. Bunlar kara kovanlardır. İçindeki arılar da yavru arılardır. Bu sene yerimiz iyi idi. Doğal olarak yeşillik vardı, çiçekler vardı. Haliyle verimi de iyi oldu. Kışın biraz zorluk çektik. Arılarımızın yüzde 20-30’u öldü.” dedi.

“TARIM BAKANLIĞI SAHTE SATILAN BAL ÜZERİNDE DURSUN”

Başka bir arıcı Ali Gündüz de bazı şirketler tarafından satılan sahte baldan rahatsız olduklarını söyledi. Ali Gündüz, “Bu televizyon reklamlarında verilen balların hepsi dışarıdan gelen baldır. Balın içine glikoz karıştırıp öyle vatandaşı kandırıyorlar. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu konuda Tarım Bakanlığı’nın bunun üzerinde durmasını rica ediyoruz. Bizim balımız Siirt Pervari balıdır ve dünyaca meşhur bir markadır. Ama sahipsizdir ve reklam falan yapılmamış. O yüzden biz hep bu baldan eziyet çekiyoruz. Bu firmalar bizi rahat bırakmıyorlar. Biz balımızı değerinde satamıyoruz.” diye konuştu.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Tüm sezon bitimine kadar hep dağda kaldıklarını ifade eden Ali Gündüz, “Yaylada, yüksek yerlerde kalıyoruz. Özellikle Herekol ve Faraşin bölgelerinde kalıyoruz. Bu bölgelerde bin bir eziyetle balcılık yapıyoruz. Ama balımızı değerinde satamıyoruz. Biz hakiki balımızın kilosunu 60-70 lira arası satıyoruz. Ama hakkını alamıyoruz. Firmalar 5 kilo, 6 kilo, 10 kilosunu 100 liraya veriyor. Bizim malımızın değeri de düşüyor. Biz hep kırsal alanlarda kaldığımız için masraflarımız da çok oluyor. Malımızı değerinde satamıyoruz. Biz bu konuda şikayetçiyiz. Şuanda Cizre’deyiz. Buradan da konaklama şeklinde Siirt Herekol bölgesine gideceğiz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar