Arazilerinden kadastro geçirmeyen köylüler gelir desteğinden mahrum kaldı

Ellerinde arazilerine ait tapuları bulunduğunu ileri süren Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Köroğlu köyü sakinleri, 5 yıldır kadastro çalışmalarına direniyor.

Google Haberlere Abone ol
Arazilerinden kadastro geçirmeyen köylüler gelir desteğinden mahrum kaldı

Ellerinde arazilerine ait tapuları bulunduğunu ileri süren Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Köroğlu köyü sakinleri, 5 yıldır kadastro çalışmalarına direniyor. 'Tapularımız var değiştirtmeyiz' diyen köylüler, bu arada devlet tarafından çiftçilere verilen doğrudan gelir desteğinden de mahrum kaldıklarını belirtiyor.

Köy Muhtarı Bahri Özdemir'in açıklamalarına göre, 5 yıl önce köye gelen kadastro görevlilerine “Bizlerin tapuları var. Bu tapuları değiştirtmeyiz” diyen halk, bu zamana kadar köylerinde hala kadastro çalışması yapılmasına izin vermedi. Üç dönemdir Köroğlu köyünün Muhtarı olan Bahri Özdemir, 5 yıl önce köylerine Kadastro görevlilerinin geldiğini ve köy halkı olarak onlara tapularının yasal olduğu için müsaade etmediklerini, bunun üzerine köylerinin doğrudan gelirlerinin de kesildiğini iddia etti.

DEDELERİNDEN KALMA TAPULARI VAR

“Bütün bölgede kadastro çalışması yapıldı, bizden kadastro geçirmedik.” diyen Muhtar Bahri Özdemir, "Bizim yerlerimiz zaten tapuludur. Biz müsaade edecektik fakat ormandan kadastro geçirirken, bizlerin oturduğu yerlerden de kadastro geçecek ve yerlerimiz orman görünecekti. Tapularımız var. Bizim köyde kadastro çalışması yapıldığı zaman bizlerin evleri, arazileri ormana dönecek, biz nasıl buna müsaade edelim? Memurlar bize 'kadastro çalışmasını yapalım, sonra siz arazilerinizi 2B'den alırsınız' dediler. Olur mu öyle şey dedik. Ben de köy halkı adına dedim ki o zaman tapuyu niye aldık? 103 haneyiz. Hepsi tapulu. Cumhuriyet tapusudur. Büyüklerimiz, dedelerimiz almış. Orman da tapulu ama biz ormandan zaten vazgeçiyoruz. Yaşadığımız evlerin ve ektiğimiz tarlaların orman görünmesine karşılık buraların tapusu var." dedi.

Kadastro geçtikten sonra tapulu arazilerinin tekrar kendilerine satılmak isteneceğini dile getiren Muhtar Özdemir, "Kullandığımız araziler bizim dedelerimizden bize kalan araziler. Bizim yerlerimiz ormandan çıkma değil. Zamanında dedelerimiz ödeyip almışlar. Para ödedik.” diye konuştu.

DOĞRUDAN GELİR DESTEKLERİ KESİLMİŞ

Kadastro çalışmalarına müsaade etmedikleri için ektikleri ürün için devletin verdiği doğrudan gelir desteğinin de kesildiğini iddia eden Köroğlu Köyü Muhtarı Bahri Özdemir, şöyle konuştu: "Bu sorundan dolayı aldığımız doğrudan gelir desteği de kesildi. 5 sene önce doğrudan gelir desteğimizi kestiler. Mahkemeye gidelim diyoruz. Köyümüzde fındık ve mısır ekiyoruz, 700 kişilik nüfusumuz var.”

Çarşamba ilçesine 35 kilometre mesafede bulunan ve 131 köyünden biri olan Köroğlu köyünün yerleşim yeri resmi kayıtlarda orman olarak görünüyor. 500 metre rakımlı köy 1998 yılında Karakaya köyünden ayrılmış. Öte yandan, Samsun Kadastro Müdürlüğü eski kadastroların güncellenmesi ve yenilenmesi çalışmalarına bir süredir il çapında devam ediyor.



CİHAN

Yorumlar