Arapça ezan yasağının kaldırılması anıldı

Arapça ezan yasağının kaldırılmasının 64. yıldönümü nedeniyle yasağı kaldıran Adnan Menderes, mezarı başında anıldı. Kur'an-ı Kerim'le başlayan tören, okunan çifte ezan ve yapılan duaların ardından son buldu.Arapça ezan yasağının...

Google Haberlere Abone ol
Arapça ezan yasağının kaldırılması anıldı

Arapça ezan yasağının kaldırılmasının 64. yıldönümü nedeniyle yasağı kaldıran Adnan Menderes, mezarı başında anıldı. Kur'an-ı Kerim'le başlayan tören, okunan çifte ezan ve yapılan duaların ardından son buldu.

Arapça ezan yasağının kaldırılmasının yıldönümünde Adnan Menderes mezarı başında anıldı. Sivil Dayanışma Platformu’nun düzenlediği anma törenine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, dernek yöneticileri ve o dönemin tanıkları katıldı. Kur'an-ı Kerim'le başlayan törende ezan okunarak dualar edildi.

Grup adına konuşan Vizyon Gençlik Derneği'nden Betül Uyar, ezanın, ibadete yapılan çağrı olarak Hz. Muhammed zamanından bu yana Arapça okunduğunu söyledi.

Ezanın, Bilal-i Habeşi'nin ilk okuyuşundan sonra değişik toplumlarda, değişik makamlar kazansa da dilinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Uyar, "Bu açıdan ezanın Şeair-i İslamiye'den olma özelliğini koruması, asli şekliyle okunmasına bağlıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren başlayan reform tartışmaları içinde en önemli konu ezan olmuştur. Ezanı Türkçeleştirme özleminin ilk provası 1928 yılında yapılır. İlahiyat Fakültesi öncülüğünde İslam dininin reform ve modernleştirme sorununu incelemek ve üniversite kanalıyla MEB'e tekliflerde bulunmak üzere bir komisyonun kurulması kararlaştırılır ve ezanın Türkçe okunması için tavsiye kararları alınır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından tören, okunan çifte ezan ve edilen dualarla son buldu.

CİHAN

Yorumlar