Aranan pilotlardan 35'i gözaltına alındı

Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, Konya merkezli 8 ilde haklarında gözaltı kararı verilen 54'ü üsteğmen 55 pilottan 35'i yakalandı.

Google Haberlere Abone ol
Aranan pilotlardan 35'i gözaltına alındı
Sonhaberler / Haber Merkezi

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, TSK içinde yapılanan FETÖ mensuplarına yönelik "Anayasa'yı ihlal", "yasama organını engellemeye teşebbüs", "hükümete karşı isyan", "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından soruşturma başlattı.

Alınan ifade ve toplanan delillerin ardından yapılanmada aktif rol oynadığı değerlendirilen şüpheliler belirlendi.

Konya merkezli 8 ilde örgütle bağlantılı olduğu ileri sürülen 55 pilot hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan 54'ünün üsteğmen, birinin ise yarbay olduğu öğrenildi.

Konya'da 5, Ankara'da 18, İzmir'de 16, İstanbul'da 5, Kayseri ve Eskişehir'de üçer, Balıkesir'de 4 ve Adana'da bir kişi hakkında gözaltı kararı verildiği, şüphelilerden 7'sinin daha önce ordudan ihraç edildikleri belirtildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan 35 pilotun Konya'ya getirilecekleri öğrenildi.

ŞOK MANGASI

Soruşturmayla ilgili ifadelerdeki detaylar ise dikkati çekiyor.

Hava Harp Okulunda, resmiyette olmamasına rağmen "şok mangası" ve "fırsat eğitimi" adı altında bir uygulama olduğu öğrenildi. Bu uygulama ile örgüt üyesi son sınıf veya mezun öğrencilerin, yeni gelen ve örgüt yapılanmasından olmayan öğrencilere normal eğitimler haricinde ekstra eğitim yaptırarak, baskı uyguladığı öne sürüldü.

Bu eğitimlerde yeni gelen öğrencilere istirahat saatinde, "şınav pozisyonunda bekle, ayaklarını havaya dikip bekle, yat-kalk, çök-kalk, sürün, kendi etrafında dön" gibi talimatlarla uygulamalar yaptırıldığı belirtildi.

Ağır eğitim şartları nedeniyle okulu bırakan öğrenciler olduğu, kendilerine tam itaat etmeyenlerin uçuş eğitimine katılmaları engellenerek, F-16 pilotu olmalarının önüne geçildiği iddia edildi. Örgütün, kendisine tam itaat edenlerin pilot olmasının yolunu açtığı, bu kapsamda tüm kolaylıkların sağlandığının belirlendiği kaydedildi.

Örgütün bu baskılarına ilişkin, operasyonun önceki aşamasında gözaltına alınan şüpheli pilotun verdiği ifadede, "Örgüte itaat etmediğim için kalbimde sorun olduğu gerekçesiyle rapor hazırlandı.
Özel hastanede yapılan tetkiklerimde kalbimde sorun olmadığını öğrendim. Özel hastaneden aldığım raporu okula götürdüm. İtiraz muayenelerine gittim. Burada bana özel hastanenin pilotaj muayenesinden anlamadığını, verdikleri raporun herhangi bir geçerliliğinin olmadığını söylediler.
Bu sebeple pilotaj eğitimi, yani uçuş eğitimine katılmaya hak kazanamadım." dediği öğrenildi.

Göreve başlayan örgüt mensubu pilotların bekar olanların maaşlarından yüzde 20, evlilerin maaşlarından yüzde 10 himmet kesintileri yapıldığı da belirtildi.
PDY

Yorumlar