Araban’da zeytin hasadı başladı

Gaziantep’in Araban ilçesinde zeytin hasadı başladı. Araban Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Ziraat Mühendisi Zeynel Güneş, zeytin yağına destekleme ödemelerinin yapıldığını belirterek "Zeytin üreticilerimiz hasattan sonra gerekli evraklarla.

Google Haberlere Abone ol
Araban’da zeytin hasadı başladı

Gaziantep’in Araban ilçesinde zeytin hasadı başladı. Araban Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Ziraat Mühendisi Zeynel Güneş, zeytin yağına destekleme ödemelerinin yapıldığını belirterek "Zeytin üreticilerimiz hasattan sonra gerekli evraklarla müdürlüğümüze müracaat ettikleri takdirde kilogram başına 60 kuruş destekleme ödemesi alabiliyor." dedi.

    Zeytin hasadı yapılan bölgelerde incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Ziraat Mühendisi Zeynel Güneş, Araban’da 2013 yılı zeytin hasadın başlandığını belirtti. İlçede yaklaşık bin dekar civarında olan zeytin alanının 2006 yılından itibaren kurulan yeni bahçelerle birlikte 3 bin 100 dekar’a yükseldiğini açıklayan Güneş, "2006 yılında dikim yapılan zeytin alanlarında kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan organik olarak 3 bin 100 dekar alanda 2 yıldır hasat yapılmaya başlandı. Ağaç başına 1-2 kilogram civarında zeytin alan çiftçilerimiz hasatta elde ettiği zeytinleri yağ olarak değerlendirmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu mevcut zeytin alanlarından önemli miktarda yağ üretimi hedeflenmektedir. Ayrıca zeytin yağına destekleme ödemeleri de yapılmaktadır. Zeytin üreticilerimiz hasattan sonra gerekli evraklarla müdürlüğümüze müracaat ettikleri takdirde kilogram başına 60 kuruş destekleme ödemesi alabiliyor." şeklinde konuştu.

    Arabanlı zeytin üreticilerinden Kamber Kılıç da ürettikleri zeytinin yağ oranı yüksek olmasından dolayı tadının çok iyi olduğunu söyledi. Araban'da 2006 yılında yaygınlaşan zeytin üretiminden elde edilen yağın da ilçe merkezi ve ilçeye bağlı köylerde tüketildiğine dikkati çeken Kılıç, "Araban'da yetişen zeytininin yağ oranı yüksek olduğundan dolayı 2 yıldan beri hasadına başladığımız zeytinden elde ettiğimiz zeytin yağı ile ilçe halkı zeytin yağı tüketimine başlandı. İlçedeki zeytin üretimi ile birlikte geçmiş yıllarda genelde ayçiçeği yağı tüketen ilçe halkı zeytin yağı ile tanışarak zeytin yağının insan sağlığına faydalarını da öğrenmesiyle birlikte ilçede zeytin yağı tüketimi de arttı. Kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan tamamen organik olarak yetiştirdiğimiz zeytinlerden elde ettiğimiz zeytin yağını bir yiyen ikinci kez mutlaka Araban da organik olarak yetiştirdiğimiz zeytin yağından yemek istiyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar