Apollon Tapınağı etrafındaki tel örgü söküldü

Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'te bulunan Apollon Tapınağı etrafındaki tel örgü kaldırıldı. Üç yıl önce dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Side Belediyesi'nin Apollon Tağınağı, Athena Tapınağı ve AA Bazilikası'nın...

Google Haberlere Abone ol
Apollon Tapınağı etrafındaki tel örgü söküldü

Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'te bulunan Apollon Tapınağı etrafındaki tel örgü kaldırıldı. Üç yıl önce dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Side Belediyesi'nin Apollon Tağınağı, Athena Tapınağı ve AA Bazilikası'nın bulunduğu tapınaklar bölgesinin restorasyon ve onarımı için koruma altına almıştı. Bakanlık, tapınakların bulunduğu alanda motosikletli geçişin dünyada sadece Side'de bulunduğu gerekçesiyle bölgenin tahsisini protokolle Side Belediyesi'ne tahsis etmişti.

Side Belediyesi, restorasyon çalışmasına katkı sağlaması için tapınaklar bölgesini tel örgü ile koruma altına alarak Apollon Tapınağı'na girişleri 5 lira karşılığında paralı haline getirmişti. Bakanlık, Büyükşehir Yasası ile birlikte Side'nin belediye tüzel kişiliğinin kaybolmasına karşı yapmış olduğu tahsisi fes etti.

Manavgat Belediyesi'de her yıl 4 milyon turistin tatil yaptığı, 6 milyon turistin günü birlik ziyarette bulunduğu ve Türk turizminin sembolü olan dünyada ünlü 2 bin yıllık Apollon Tapına önündeki tel örgüyü görüntü kirliliği yapıyor gerekçesiyle kaldırdı. Belediye, Apollon Tapınağı'na 5 lira karşılığındaki girişlere de son vererek yeniden ücretsiz hale getirdi.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, yaptığı açıklamada, Türk turizmi ve Side'nin simgesi olan Apollon Tapınağı’nın etrafında bulunan tel örgülerin turizmi olumsuz etkilemesi ve bu konudaki şikayetlerin artması üzerine kaldırmaya karar verdiklerini söyledi.

Tapınaklar bölgesindeki tel örgülerin kaldırılması için Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Side Müze Müdürlüğü ve kazı başkanı ile yazışmalar yaptıklarını belirten Sözen, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nden de onay alınmasıyla birlikte Apollon Tapınağı’nın etrafında yer alan tel örgüler kaldırıldığını kaydetti.

Yapılan çalışmada antik kentteki Athena, Apollon ve Bazilica alanları ayrı ayrı değerlendirildiğini aktaran Sözen, "Kazı çalışmalarının devam ettiği Athena Tapınağı ve AA Bazalikası alanları ile tarihi kalıntıların sergilendiği bölgeler koruma altında bırakılırken Apollon Tapınak Bölgesi tel örgülerden kurtarıldı. Manavgat Belediyesi, Apollon Tapınağı bölgesindeki paralı giriş uygulamasını da kaldırarak halka ve turistlere ücretsiz yaptık. Yapılan çalışmayla turistlerin fotoğraf çekerken yaşadığı görüntü kirliliğine son verilirken, uygulama turistler ve halk tarafından memnuniyetle karşılandı." dedi. CİHAN

Yorumlar