Apaydın: Saatte 27, günde 600 trafik kazası meydanı geliyor

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kar yağışı ile birlikte kazaların arttığına dikkat çekerek, saatte 27, günde 600 kaza meydana geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Apaydın: Saatte 27, günde 600 trafik kazası meydanı geliyor

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kar yağışı ile birlikte kazaların arttığına dikkat çekerek, saatte 27, günde 600 kaza meydana geldiğini söyledi. Kış mevsiminin şiddetini artırdığını, zincirsiz ve kar lastiksiz yola çıkılmaması gerektiğini belirten Apaydın, “Vatandaşlar mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamalı ve toplu taşıma araçları kullanılmalı.” dedi.

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, kış şartları ve trafik kuralları konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Apaydın, Türkiye’nin soğuk ve karlı havanın etkisine girdiğini birçok yolun yoğun kar yağışı nedeniyle kapalı olduğunu ve okulların tatil edildiğini söyledi. Hafta başında birçok il, ilçe ve köyde yeniden eğitime başlanacağını belirten Fevzi Apaydın, “Ülke olarak kar yağışı ile birlikte soğuk havanın etkisi altında bulunmaktayız. Kar yağışı nedeniyle ülke genelinde çok sayıda il, ilçe, belde ve köylerde eğitim ve öğretime ara verildi. Hafta başında yeniden eğitimlere başlanacak. Özellikle taşımalı eğitim yapılan il, ilçe ve köyler ile servis araç sürücülerimiz kış lastiği ile birlikte zincir takmadan trafiğe çıkmamalıdır. Araçlarınızı kış şartlarında kullanırken mutlaka yavaş ve dikkatli sürün. Bilhassa gizli buzlanmalara karşı tedbirli olun. Trafiğe çıkacak olan tüm sürücülerimiz kar lastiklerini mutlaka araçlarına taktırmalılar.” diye konuştu.

KAZALARDA İNSAN FAKTÖRÜ VE SÜRÜCÜ HATALARI ORANI YÜZDE 93

Kışın tüm şiddetiyle kendini gösterdiğini kaydeden TŞOF Başkanı Apaydın, “Ülke genelinde yoğun kar yağışının ve dondurucu havanın etkisine girmiş bulunmaktayız. Uzun ve yorucu bir kış olacağa benziyor. Yıllardır kar yağmayan birçok ilimizde kar etkisini göstermiş durumda. Bu karla birlikte kışa hazırlıksız yakalanan sürücüler yoğun trafik kazalarına sebebiyet vermekteler. Kazaların azalması için kış şartlarına hazır olmayan araçlarla trafiğe çıkılmamalıdır. Ülke olarak dünyada trafik kazası sayısı ve oranları açısından hiç de iyi bir konumda değiliz.” şeklinde konuştu.

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de saatte 27, günde 600 trafik kazası olduğunu vurgulayan Apaydın, şöyle devam etti: “Kazalarda insan faktörü ve sürücü hatalarına baktığımızda oran yüzde 93’e çıkıyor. Yıllardır kar yağmayan illerimizde kar yağması sebebiyle sürücülerimizi kış ve soğuk hava hazırlıksız yakaladı. Bunun için de istenmeyen yaralamalı ve ölümlü kaza sayı arttı. Bu kazaların yaşanmaması için mutlaka kurallara uyulmalıdır. Kışın meydana gelen kazaların nedenine baktığımızda, buzlanma ve yol durumuna göre önlem almamaktan, araçlarımızı kışa hazırlamamaktan doğan kazalardır. Bunun için araç lastiğinden zincirine, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyeli ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere ise antifriz konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek aracımız kışa hazır hale getirilmelidir.”

Trafik kazalarının sayısında başlayan düşme eğiliminin sevindirici olduğunu ama yeterli olmadığını belirten Apaydın, “Son aylarda ölümlü trafik kazalarında görülen düşme eğilimi sevindirici olmakla beraber yeterli değildir. Bilhassa kış aylarındaki kazalar tek taraflı kazalardır. Bu kazalar direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesi sonucu meydana geliyor. En fazla gizli buzlanmanın olduğu yerler olan köprü üstlerinde, virajlarda aracınızı dikkatli ve yavaş kullanınız. Mecbur kalınmadıkça trafiğe çıkılmamalı, çıkıyorsak da toplu ulaşım araçlarını tercih ediniz.” uyarılarında bulundu.




CİHAN

Yorumlar