Apartmanların yanında içme suyunu çeşmeden kovalarla taşıyorlar

Malatya’da il merkezine 3 kilometre uzaklıkta Yapraklı Mahallesi’nde, TOKİ konutlarının hemen yanındaki müstakil binalarda yaşayan insanlar, su ihtiyaçlarını sokak çeşmesinden kovalarla taşıyarak sağlıyor. Susuzluk nedeniyle birçok ailenin...

Google Haberlere Abone ol
Apartmanların yanında içme suyunu çeşmeden kovalarla taşıyorlar

Malatya’da il merkezine 3 kilometre uzaklıkta Yapraklı Mahallesi’nde, TOKİ konutlarının hemen yanındaki müstakil binalarda yaşayan insanlar, su ihtiyaçlarını sokak çeşmesinden kovalarla taşıyarak sağlıyor. Susuzluk nedeniyle birçok ailenin il merkezinde kiralık konutlara taşındığını söyleyen mahalle sakinleri, yetkililerden çözüm bekliyor.

Mahalle sakinlerinden Emre Özgenç, evlerinin il merkezine 3 kilometre, TOKİ konutlarına 1 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti. Şehirde bu kadar yakın olunmasına karşın yıllardır evlere şebeke suyu verilmemesi nedeniyle mahalledeki tek çeşmeden bidon ve kovalarla su taşıdıklarını anlatan Özgenç, şöyle dedi: “Su ihtiyacını bu şekilde karşılamamız bizler için ciddi sıkıntı oluşturuyor. Bize göre daha kötü konumda bulunan küçük yerleşim yerlerinde bile şebeke suyu kullanılıyor. Ancak bize bir türlü şebeke suyu verilmedi. Biz de yaz kış bu şekilde su taşımak zorunda kalıyoruz. Yazın çok sıkıntı olmayabilir. Ancak kışın kar ve tipi gibi hava şartlarında durum daha da ağırlaşıyor. Diğer köylerde mezralarda evlerde su olduğu için içme suyunda sıkıntı yaşamıyorlar, adam bahçesini sularken biz burada içmek için su arıyoruz. İçme suyunu kovayla eve taşıyoruz. Yetkililere başvurduk. Gelip, burada bir iki defa kepçeyle çalıştılar, su çıkmaz diye geri döndüler, o seçim ayağıydı.”

İçme suyunu evine tankerle taşıdığını söyleyen Cerciş Karadağ da şebeke suyu temini için yetkililere başvurduklarını dile getirdi. Şebeke suyu için proje hazırlandığını bildiren Karadağ, “Bizim içme suyu projemiz çıktı, 3 mezraya su getirdiler, bize su getirmediler. Biz yaklaşık 10 ev burada mağduruz. Devlet 1966’da şimdi kullandığımız mevcut çeşmeyi yaptı. Biz kovalarla bu suyu evimize götürüyoruz. Yağmur yağdığı için su şimdi fazla, yazın azalıyor. Biz hayvanlarımızı su sıkıntısı nedeniyle sattık. Evim üst tarafta, tankerle içme suyunu taşıyorum. İçme suyunu getirmiyorlar. Şimdi içme suyu projemiz Büyükşehir Belediyesi’nde. İçme suyu nedeniyle yakın zamanda 3 ev göç etti. Kışın da sitillerle su taşıyoruz. İçme suyunun gelmesi lazım.” diye konuştu. Su sıkıntısı nedeniyle 5 ailenin mahalleden il merkezine taşındığını aktaran Özgenç, durumu BİMER’e bildirdiklerini, buradan da sonuç çıkmadığını ifade etti.

OKUL SERVİSLERİ DE GELMİYOR

Şebeke suyu sıkıntısı yaşayan mahalleye stabilize ve bozuk yol nedeniyle okul servisleri de girmiyor. Burada yaşayan ailelerin çocukları servis araçlarının geçtiği en yakın noktaya 1 kilometre yürüyerek ulaşabiliyor.

Ayşe Özgenç, mahallede yaşayan çocukların TOKİ konutları içindeki okullarda öğrenim gördüğünü belirtti. Çocukları okula götüren servis araçlarının yolun stabilize olması nedeniyle mahalleye girmediğini savunan Özgenç, öğrencilerin yaklaşık 1 kilometre yürümek zorunda kaldığını dile getirdi.

Cumali Özgenç ise “11 öğrencimiz var, Milli Eğitime öğrenci servisi için başvurdum, buraya servis vermediler, yakın olduğunu söylediler. Malatya Valiliği’ne dilekçe verdim, kimse gelip ilgilenmedi. İmar olduğu halde yolumuz yok.” diye konuştu.

İlköğretim öğrencileri Ahmet Özgenç de yolda zaman zaman köpeklerin kendilerine saldırdığını anlattı. Reyhan Özgenç ise özellikle kış aylarında hava şartlarının çetin olduğu dönemde yürüyerek servis aracına ulaşmalarının zorluklarla gerçekleştiğini kaydetti.

CİHAN

Yorumlar