Apandisitte ‘erken tanı’ tembihi

Medicine Hospital Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Paşaoğlu, apandisitte erken tanının önemli olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Apandisitte ‘erken tanı’ tembihi

Medicine Hospital Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Paşaoğlu, apandisitte erken tanının önemli olduğunu vurguladı. Paşaoğlu, “Gecikmiş vakalarda yara enfeksiyonu, karın içi apseler, hastalığın iyileşme sürecini ciddi etkilemektedir.” tembihinde bulundu.


Çocukluk çağının en sık acil cerrahi girişim gerektiren problemi olarak anılıyor apandisit.
Apendiks karnın sağ alt tarafında ince ve kalın bağırsağın birleşim yerine yakın, kalın bağırsağın ( çekum) başlangıç yerinde; kalın bağırsakla birleşen bir ucu kapalı, solucan gibi bir organ.  İnce bir lümeni (boşluğu) var. Bu boşluğa salgıladığı sümüksü salgı (Müküs) devamlı kalın bağırsağa akıyor.

Op. Dr. Mehmet Paşaoğlu apandisit iltihabı nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu. Mehmet Paşaoğlu “ Apendiks’in iltihabına apandisit denir. Yaşa bağlı olmaksızın Apendiks’in (lümenini) tıkayıp, kalın bağırsağa boşalımını engelleyen her şey apandisite sebep olabilir. tıkanma bazen taşlaşmış kaka parçacıklarına (Fekalit), neden olarak da bağırsak parazitlerine meyve çekirdeği veya yanlışlıkla yutulmuş yabancı cisimlere bağlı olabilir. Sıklıkla Apendiks boşluğunu tıkayan olay belirlenemedği için sistemik bir hastalığa olarak karın içi bezelerinin şişmesi sonucu tıkanıklığn oluştuğu ve apendiks iltihabının tetiğini çektiğine inanılır.” dedi.

Apandisitin künt bir mide ağrısı şeklinde başladığını belirten Paşaoğlu “ İştah kapanır, sonra bulantı başlar. Hemen hemen 6-12 saat sonra zaman zaman olan kusmalar başlar. Onu takip eden 12 saatte ateş artabilir de, artmayabilir de. Hasta kendini giderek daha da kötü hisseder ve günlük faaliyetlerini bırakır. Dil paslanır, ağız kurur ve karında bir şişkinlik görülür. Ağrı karnın sağ alt tarafına yerleşir. Hasta bacağını karnına çekip yatınca daha rahat ettiğini söyler.” ifadelerini kullandı.


Paşaoğlu, şöyle devam etti:

“Apendiks patlarsa hassasiyet tüm tarına yayılır, genel durum daha da kötüleşir. apandisit çocukluk çağının en sık acil cerrahi girişim gerektiren problemidir. 12-14 yaşlarında en sık görülür. 5 yaş ve altı çocuklarda gerek çocuğun kendini ifade etmesinde, gerek muayenede güçlükler gerek miniklerin savunma mekanizması zayıflığından dolayı bu yaş grubu genelde patlamış apandisit tablosu ile ameliyat edilirler.”

Op. Dr. Paşaoğlu, ilerleyen tıp ile patlayan apandisit vakalarında gerileme olduğuna da işaret etti.

Apandisiti taklit eden hastalıklar şöyle:

n Mezentedit Lenf Adenopati
(Karın içi bezelerin şişmesi)
n Akut Gastroenterit (Kusma ile birlikte ishaller)
n Diabetik Ketoasidoz
n Akut Romatizmal ateş
n Primer Peritonit
n Orak Hücreli Anemi Kriz
n LoberPnömoni (Sağ akciğer alt lob zatürresi)
n Kurşun zehirlenmesi
n Abdominal Epilepsi
n Henoch-SchönleinPurpurası
n Hemofiliye bağlı karın içi kanamaları

Tedavi yöntemleri ise şöyle:

n İltihaplı olan, apandisitin cerrahi olarak çıkartılması
n Geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanıma girmesi,
n Gelişmiş anestezi teknikleri
n Erken tanı

Gelişmiş cerrahi teknikler ile apandisitten ölüm oranlarını yüzde 1’e indirdi.

Paşaoğlu’na göre her hastalıkta olduğu gibi, apandisitte erken tanı, zamanında hekime başvuru çok önemli. Gecikmiş vakalarda yara enfeksiyonu, karın içi abseler, hastalığın iyileşme sürecini ciddi etkiliyor.
CİHAN

Yorumlar