Anzak törenlerine bu yıl katılım az oldu

Çanakkale Savaşı’nın kilit anlarından Anzak Çıkarması’nın 101’inci yılı, Şafak Ayini ile anıldı. Katılımın geçtiğimiz yıllara oranla önemli ölçüde az olması, Türkiye ve dünya genelindeki terör saldırılarına bağlandı.

Google Haberlere Abone ol
Anzak törenlerine bu yıl katılım az oldu
Çanakkale’de, Anzak Çıkarması’nın 101’inci yıldönümünde, Arıburnu önündeki Anzak Koyu’nda Şafak Ayini yapıldı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda, Arıburnu önündeki Anzak Koyu’ndaki Şafak Ayini öncesi, Yeni Zelanda ile Avustralya askeri bandosu müzik dinletisi sundu.

Alana kurulan dev ekranlardan belgeseller, savaşa katılan askerlerin anılarının anlatıldığı röportajlar yayınlandı. Türkiye’de ve dünya genelindeki törer olayları nedeniyle katılımın önceki yıllara göre oldukça az olduğunu ayin öncesindeki anlatımlarda, Anzak Günü’nün Avustralya ile Yeni Zelanda’ya hizmet etmiş her erkek, her kadını anmak amacını da taşıdığı aktarıldı. Çıkarma sırasında, 8 bin 700’den fazla Avustralya ve 2 bin 721 Yeni Zelanda askerinin yaşamlarını yitirdiği, sayıların iki ufak ülke için çok büyük olduğu vurgulandı. Askerlerin ilk ayak bastıkları koydaki Şafak Ayini, saat 05.30’da, Merasim Kıtası’nın, tören alanına gelmesiyle başladı. 

Türkiye’yi Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ’ın temsil ettiği ayinde, Yeni Zellanda Savunma Bakanı Gerry Brownlee, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan da katıldı. Tehan, Anzak askerlerinden bazılarının adlarını da andığı konuşmasında şunları söyledi: “Bu, yabancı bir ülkede değerlerimiz, özgürlüklerimiz ve egemenliğimiz için savaşan cesur erkeklerin hikâyesidir. 11 binin üzerinde Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, 8 ay süren çetin Gelibolu Muharebesi’nde hayatını kaybetti. Aralık 1915’teki 93 bin asker, 200 top ve 5 binin üzerinde hayvan bir aksilik olmadan Anzak ve Suvla bölgelerinden tahliye edildi. Geri çekilmeler genelde bir zafer olarak kabul edilmez, fakat Anzak hikâyesinin çoğu zaten sıradanın ötesindedir. Anzak hikâyesi ölmemiştir. Teğmen Chapman’ın hikâyesi Gelibolu’da bitmemiştir.”

Konuşmaların ardından ‘Anma duası’ yapıldı. Ayin sırasında, ataları için dua eden Anzaklar gözyaşı döktü. Ayrıca sessizlik olması için sık sık görevlilerce uyarılarda bulunuldu. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda’nın yanı sıra savaşa katılan ülkelere ait çelenkler Anzak yazısının bulunduğu kaideye bırakıldı. Şafak ayini, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının çalınması bayraklarının göndere çekilmesiyle sona erdi.

Yorumlar