Antik kent içinde yaşayan Altınkaya köylüleri sit'ten kurtulmak istiyor

Selge antik kent içinde yaşayan köylüler, eskiyen ve kırılan çatı kiremitlerinin yenilenmesi için 1 ve 3'ncü derece arkeolojik sit alanından çıkarılmasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Antik kent içinde yaşayan Altınkaya köylüleri sit'ten kurtulmak istiyor

Selge antik kent içinde yaşayan köylüler, eskiyen ve kırılan çatı kiremitlerinin yenilenmesi için 1 ve 3'ncü derece arkeolojik sit alanından çıkarılmasını istiyor.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Altınkaya(Zerk) köyü 1973 yılında Köprülü Kanyon Milli Park sınırı içinde bulunmasının yanı sıra 1. ve 3 derece arkeolojik sit alanı içinde yer alıyor. Köylüler, köylerinin 19 yıl önce 1 ve 3'ncü derece sit alanı içine alınmasıyla ellerinin kollarının bağlandığını belirtiyor. Köylerinin 1 ve 3'ncü derece sit alanı içinden çıkarılmasını istediklerini belirten Altınkaya(Zerk) muhtarı Yaşar Bahar, böyle bir durumda köylülerin kırılan kapı kollarını değiştirmediklerini söyledi. 19 yıldır köylünün mağdur olduğunu belirten Bahar, "Köyümüz sit alanı içinde olduğu için basit bir malzemeyi bile değiştiremiyoruz. Bozulan evimizin kapı ve pencerelerini değiştiremedik. Evimizin önündeki ağacı kesmek, keçi beslemek yasak. Eskiyen kapımızı bile değiştiremiyoruz. Çatıdan yağmur akışını durdurma ve tamirat için Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin başvurusunda bulunuyoruz. Kabul edilirse bazı tamirat işleri sınırlı olarak yapabiliyoruz." ifadesini kullandı.

Köylerinin başka yere taşınması ya da 1 ve 3. derece sit'ten kurtulması için devlet büyüklerinden yardım beklediklerini belirten Bahar, arkeolojik sit ve köylülerin mülkiyet sorunu çözülmeden mutlu bir hayat sürmelerinin imkansız olduğunu kaydetti. Bahar, bu sorunun bir an önce çözülmesini beklediklerini ifade etti.

KÖPRÜLÜ KANYON'NDA PLANLAMA 53 YIL ÖNCE İNSANSIZ HAYATA GÖRE YAPILMIŞ

Milli park alanlarında yaşanan mülkiyet sorunu, insan varlıklı planlamayla çözülüyor. Planlama ile Manavgat'a bağlı Beşkonak'taki 18 köyün tam 53 yıldır devam eden sorununun çözüleceği bildirildi

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, ülke genelinde çoğu milli park alanında 1960'lı yıllarda 'insansız hayat' anlayışına bağlı planlama yapıldığı için günümüzde mülkiyet ve yetki sorunu çıktığını kaydetti. Ülkede 2012 yılında itibaren milli park alanlarının planlamasının 'insansız hayattan, insanla birlikte yaşam' anlayışına geçildiğini belirten Bulgurlu, bu bağlamda Beşkonak Köprülü Kanyon Milli Park Alanı'nda yeni bir planlama ile 18 köyün uzun yıllar süren mülkiyet, yetki ve turizm hizmetlerinde yaşadıkları sıkıntıları sona erdirmeye çalıştıklarını söyledi. Bulgurlu, "Milli park alanı içinde 18 köyümüz var. Park alanı insansız hayata göre planlandığı için bölgede dört bakanlığın yetki karmaşası var. Yeni yaptığımız planlama doğrultusunda Ankara'dan olumlu görüşler geliyor. Altınkaya köyünde Selge antik kenti bulunduğu için köylülerin yarım asırdır mülkiyet sorunu var. Yeni milli park anlayışı ile sorunun çözüleceğine inanıyorum. Sorunun çözülmesi için yoğun gayret gösteriyoruz." dedi.

Uluslararası Oryantiring Birliği(IOF) Manavgat'ın Altınakaya köyünü dünyanın en iyi koşarak yön bulma sporunun yapıldığı yer olarak seçmişti. CİHAN

Yorumlar