Antalya'ya Kent Bilgi Sistemi önerisi

Doç. Dr. Savaş Durduran, Antalya gibi bir kentin bugüne kadar Kent Bilgi Sistemi'ne geçmemiş olmasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Antalya'ya Kent Bilgi Sistemi önerisi

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Durduran; “Bir şehir için en mühim sorunları bu sistemle önleniyor, sıhhatli bir altyapının oluşmasını sağlıyorsunuz. Ayrıca belediyelerin gelirlerini arttırıcı faydaları da var” dedi.

Antalya Kent Konseyi bayındırlık ve Planlama Çalışma Grubu'nun mahalli yöneticilere yönelik düzenlediği Kent Bilgi Sistemi konulu konferansa konuşmacı şekilde gelen NEÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Savaş Durduran, modernleşmenin mühim bir adımı bulunan şehirleşmenin tıpkı sürede trafik, hummalı yapılaşma, hava kirliliği, eğitim, sağlık, güvenlik, iletişim ve altyapı bu şeklinde sorunları da yanında getirdiğine işaret ederek, bu sebeple Kent Bilgi Sistemi'nin kentlerin sıhhatli gelişme göstermesi bakımından son derece mühim olduğunu vurguladı.

Kent Bilgi Sistemi’nin kurulmasının gerekliliği meselesinde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve mesleki firmalar ve STK’lar birlikte görüş belirtmişlerdi.

ANTALYA GİBİ BİR KENTTE OLMALI

Kent Bilgi Sistemi'nin, uygulandığı kentle ilgili bütün verileri ortaya koyduğunu da vurgulayan Doç. Dr. Savaş Durduran, "Bu sistemle sahip olunan verilerin de devamlı güncellenmesi gerekiyor. Ne kadar aşırı veriye sahip olmanız değil, o verileri ne ölçüde kullanabildiğiniz önemlidir. Antalya bu şeklinde hızla büyümekte bulunan bir kentte, bugüne kadar Kent Bilgi Sistemi'ne geçilmemiş olmasını da iri bir eksiklik şekilde görmekteyim".

YASADAKİ EKSİKLİK

Doç. Dr. Durduran, Kent Bilgi Sistemi'nin Avrupa ülkelerinde takribî 30 sene öncesinden kullanılmaya başlandığını, Türkiye'de ise ilk şekilde 1987 yılında İstanbul'un altyapı çalışmalarına yönelik başladığını da belirterek, "Günümüzde bu düzen kimi kentlerimiz, hatta ilçelerimizde dahi uygulanmaktadır. Belediye Kanununa nazaran uygulanması hukuki bir zorunluluk bulunan Kent Bilgi Sistemi kimi belediyelerimiz de ise sırf göstermelik şekilde var. Yasanın kurulmasını emretmesi, lakin standartlarını belirlemiş olması da ayrı bir problem teşkil etmektedir" diye konuştu.

BELEDİYELERİN GELİRLERİNİ ARTTIRIYOR

Oldukça aşırı faydası bulunan Kent Bilgi Sistemi'ni kimi belediyelerin yüksek maliyetini gerekçe göstererek gerektiği biçimde uygulamamalarını anlamanın pek mümkündür olmadığını da anlatım eden Doç. Dr. Durduran şunları söyledi: "O kadar aşırı faydası mevcut ki bunu görmüyorlar. Bir şehir için en mühim sorunlardan bulunan gecekondulaşma, kaçak ve çarpık yapılaşmayı bu sistemle önlüyor, sıhhatli bir altyapının oluşmasını sağlıyorsunuz. Çünkü her çeşitli olanağı sunuyor. Ayrıca belediyelerin gelirlerini arttırıcı faydaları da var."

KENT BİLGİ SİSTEMİ NEDİR?

Kent Bilgi Sistemi (KBS), şehir ve kentliye ilişkin bilgilerin belirli yöntemlerle toplanması müsait yazılım ve donanımlar kullanıp bir veritabanına aktarılması, veriler arasındaki ilişkilerin kurulması, yönetilmesi ve doğru sorgulamalar oluşturup analizlerin yapılarak şehrin her çeşitli ekonomik, sosyal, kültürel, idari ve öteki hizmetlerinin azami biçimde gerçekleştirilmesini sağlamak hedefi ile gerçekleştirilen bir Coğrafi Bilgi Sistemi uygulamasıdır.

KBS’NİN FAYDALARI NELERDİR

1.Kent Bilgi Sistemi; kentteki mülkiyet bilgileri, bayındırlık planları, altyapı bilgileri, bina, işyeri, mesken envanterleri, mahalli vergi kayıtları gibi, yönetimde destek verici bütün ayrıntıları içerisinde tutar. Belediyelerin işleyişinin bilgisayar ortamında yapılmasını temin ederek birimler içerisinde zinde bir koordinasyon sağlar.

2. Kent Bilgi Sistemi, belediyelerin gelirlerini arttırmalarında destekçi olur. Bu yükselişı, vergi kaçağını ortadan kaldırarak, süratli bayındırlık planı yaparak, arsa üreterek, kamulaştırma maliyetlerini en organ düşürerek sağlar.

3.Kent Bilgi Sisteminin en mühim özelliklerinden birisi de e-belediyecilik hizmeti verebilmesidir. Yani, yurttaşlar belediye hakkında bütün işlemlerini belediyeye gelmeden, internet üstünden ve/veya telefonlarını kullanarak gerçekleştirebilirler. Vatandaş belediyenin planladığı projelerle İlgili görüşlerini yönetimle paylaşabilir, anketlere katılabilir, öneri ve şikayetlerini aracısız şekilde direk ilgili makamlara İletebilirler. Kısaca, vatandaşların etken biçimde yönetime katılabilmesi sağlanır.
Sonuç olarak, bu olanaklar, vatandaşların hayat kalitesini yükseltir, belediye gelirlerini ve hizmet kalitesini arttırır.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar