Antalya'nın yerel yöneticileri ATSO’nun zirvesinde buluştu

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde düzenlenen 2. Antalya İş Dünyası Yerel Yönetimler Zirvesi'nde şehrin yerel yöneticileri bir araya geldi. Döşemealtı, Konyaaltı, Muratpaşa, Aksu ve büyükşehir belediye başkanlarının...

Google Haberlere Abone ol
Antalya'nın yerel yöneticileri ATSO’nun zirvesinde buluştu

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde düzenlenen 2. Antalya İş Dünyası Yerel Yönetimler Zirvesi'nde şehrin yerel yöneticileri bir araya geldi. Döşemealtı, Konyaaltı, Muratpaşa, Aksu ve büyükşehir belediye başkanlarının katıldığı toplantıya iş dünyası da büyük ilgi gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya'yla ilgili hazırladıkları rapordan kesitler sundu. Tespit ettikleri problemleri paylaştı. Bu problemlerin çözümü için ele verilerek hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Budak’ın paylaştığı problemler arasında Antalya'nın caddelerinde yeterince ağaç olmaması, çatılardaki gün ısı sitemlerin oluşturduğu görüntü kirliliği, düzensiz ve çarpık yapılaşma gibi konular yer aldı. Antalya’dan daha kalabalık şehirler olan Eskişehir, Ankara ve İstanbul’dan örnekler sunan Budak, şehrin yaşanılabilir olması için çevreci projelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Önerilerini de sıralayan Budak, Antalya’da kentsel dönüşümü hızlandırmak için farklı kurumların katılımıyla bir şirket kurulabileceğini ifade etti. Tramvay gibi toplu ulaşım araçlarının iyileştirilmesinin şart olduğuna değinen Budak, şehirde hayatın canlanması için planlı ticarete geçilmesi tavsiyesinde bulundu. Birçok ilde lojistik köyler kurulduğu bilgisini veren Budak, Antalya’nın da böyle bir projeye ihtiyacı olduğunu anlattı. Toptancı ve nakliyecilerin bir arada olmasının şehre çok avantaj sağlayacağını söyledi. Budak, Antalya'nın merkezinde yer alan tarihi Kaleiçi’yle ilgili olarak ise ortak bir işleteme oluşturulmasının uygun olacağını aktardı. İşportacı ve seyyar satıcıların Kaleiçi’nden temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Gün ısı sistemlerinin oluşturduğu görüntü kirliliğinin önlenmesi için tek renge boyanmasının uygun olacağını anlatan Budak, diğer bir gürültü unsuru olan tabelaların da kaldırılması ya da düzen içine sokulması gerektiğini söyledi.

Toplantıya katılan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, ilçenin tarihi özellikleri ve iklim koşullarıyla ön plana çıktığını ve yapılarda 3 kat kısıtlamasına uymaya devam edeceklerini söyledi. Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, ilçenin yıllardır selle uğraştığını aktardı. EXPO2016’ın Aksu’ya gelmesiyle ıslah çalışmalarının hız kazandığını ifade eden Şahin, “Selin altından kalan bir belediye olmaktan kurtulacağız. 135 bin kapalı alanda sulamanın önü açılacak. İşçi evlerinin yapımına hız verilecek. EXPO bölgenin yapılanmasına önemli bir katkı sağlayacak.” dedi. Sahil, alt yapı ve üst yapıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Şahin, katkı sağlamak isteyen herkesi ilçeye davet etti. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ise Antalya’da kentsel dönüşümü uygulayan ilk belediye olduklarını ifade ederek, yeşil alanlar ve ıslah çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, kapalı pazar yerleri, kreşler gibi alanlar çalışmalar yapmak istediklerini söyledi. Güneş ışığından daha fazla yararlanmak için çalışmalar yapmak istediklerini anlattı. Uysal, “Güneş enerjisiyle hem falezleri hem de sokak lambalarını aydınlatmak istiyoruz. Kaldırımlarda ve yollarda standartlara uyacağız.” şeklinde konuştu. Caddelerdeki ağaçlandırma çalışmaların da değinen Uysal, “Palmiye güzel ama ben Antalya’ya turuncu daha çok yakıştırıyorum.” dedi. Çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi için prosedürlere uyulmasının şart olduğunu, belirlenen metrekarenin dışında inşaat yapılmasından vazgeçilmesini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Antalya için el ele verilmesi gerektiğini hatırlattı. Belediyecilik kavramın artık farklı anlamlar taşıdığın söyleyen Türel, teknolojik yöntemler ve aklı sistemlerle ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Akıllı belediyeciliği Antalya’ya kazandıracaklarını aktaran Türel, bununla ilgili çalışmalara başladıklarını ifade etti. Belediye başkanları sunumlarını gerçekleştirdikten sonra program soru ve cevaplarla devam etti.

CİHAN

Yorumlar