Antalya'nın bitki çeşitliliği eko turizminde güçlü destinasyon oluşturuyor

Antalya'nın zengin bitki türü çeşitliliği, kitle turizminin yanı sıra, eko turizminde güçlü bir destinasyon. Türk turizminin gözde şehri Antalya'nın zengin bitki türü çeşitliliği, eko turizmi tutkunlarını Toroslara çekiyor. Anadolu...

Google Haberlere Abone ol
Antalya'nın bitki çeşitliliği eko turizminde güçlü destinasyon oluşturuyor

Antalya'nın zengin bitki türü çeşitliliği, kitle turizminin yanı sıra, eko turizminde güçlü bir destinasyon. Türk turizminin gözde şehri Antalya'nın zengin bitki türü çeşitliliği, eko turizmi tutkunlarını Toroslara çekiyor. Anadolu coğrafyasında 3 bin adet endemik(belli bir bölge) bitki türüne karşılık Avrupa ülkeleri toplam 2 bin 750 adet endemik bitki yetişiyor. Ekologlar, Antalya bölgesinde yetişen endemik bitki türü sayısının 600 olduğunu belirtiyor. Kitle turizminin öncüsü Akdeniz ülkesi İspanya'da bu sayının 500 olduğu belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Türkiye'nin ilk ekologu Prof.Dr. İlhami Kiziroğlu, ülke coğrafyasında en çok endemik bitkiye sahip 3 ilin Antalya, Konya ve Mersin(İçel) olduğunu bildirdi. Antalya bölgesinin zengin bitki türüne sahip olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye haricinde Avrupa'nın en çok endemik bitkisine sahip ülkenin Yunanistan olduğunu kaydetti. Ekoloji turizmi üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili Cihan'a açıklama yapan Kiziroğlu, Antalya'nın turizmde geleceğini ekoloji turizminin belirleyeceğini ve dünyada 500 endemik bitki türünün yetiştiği bir şehir olmadığını kaydetti.

Antalya'nın Manavgat, Kaş, Serik, Gündoğmuş, Alanya, Gazipaşa, Finike, Korkuteli, Akseki, İbradı ve Elmalı ilçelerinin zengin bitki türüne sahip olduğunu belirten Kiziroğlu, "Ülkemiz bitki ve endemik bitki çeşitliliği bakımından çok zengin. Botanik turizminde dünyada öncü ülkeyiz. Ülkemizin bitki zenginliğinin en önemli nedenlerinden biri, buzul çağlarında Anadolu'nun bitkiler için sığınak olmasıdır. Günümüzde de ülkemiz hiçbir Avrupa ülkesinde olmayan 3 farklı bitki alanının kesişme noktasında yer almaktadır. Bu bitki alanı( Akdeniz ve Ege bölgesi kapsamı), Avrupa-Sibirya(Karadeniz ve Marmara bölgesi kapsamı) ve İran-Turan alanı(İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesi kapsamı). Antalya önümüzdeki 10 yıl içinde eko turizminde dünyanın en önemli şehri olacak. Eko turizmine genelde dünyada varlıklı kişiler çıkıyor. Bir bitki türünün fotoğrafını çekmek için 5 bin dolar 10 bin dolar harcamaktan çekinmiyor. Antalya, eko turizmi potansiyeli çok iyi kullanmalı. Kitle turizmindeki doygunluk ancak eko turizmi ile açılabilir." ifadelerini kullandı.

Kiziroğlu, Türkiye dışında Yunanistan 800, İtalya 712, Japonya 2 bin, ABD 4 bin 36 ve İsviçre'nin 1 endemik bitki türüne sahip olduğunu kaydetti.

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu(MYO) Müdürü ve mikrobiyoloji uzmanı Doç.Dr. Hacer Bakır Sert, Manavgat'ın bilim literatürüne geçmiş 2 endemik bitki türünün bulunduğunu söyledi. Dünyada turizmde yükselen trendinin eko turizmi olduğunu belirten Sert, Manavgat'ın deniz, kum ve güneş turizmi yanı sıra eko turizmi potansiyelin iyi değerlendirerek turizme kazandırılması gerektiğini kaydetti. Eko turizmi tutkunlarının gelir düzeyinin yüksek olduğunu belirten Sert, eko turizmi tutkunu turistlerin bir endemik bitki türünü görmek ve fotoğrafı çekmek için para harcamaktan çekinmeyeceğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar