Antalyalı tohum üreticileri, kurs için Cukurova Üniversitesi’ni tercih etti

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Biyoteknoloji Merkezi, Antalya tohumculuk sektörünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından düzenlenen ‘Sebze Islahında Haploidi Teknikleri ve Moleküler Markırların.

Google Haberlere Abone ol
Antalyalı tohum üreticileri, kurs için Cukurova Üniversitesi’ni tercih etti

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Biyoteknoloji Merkezi, Antalya tohumculuk sektörünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından düzenlenen ‘Sebze Islahında Haploidi Teknikleri ve Moleküler Markırların Kullanımı Uygulaması Kursu’na ev sahipliği yaptı. Kursu başarıyla tamamlayan Antalyalı tohum üreticilerine sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

TSÜAB’ın, Ekonomi Bakanlığı’ndan ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi-URGE’ tebliği kapsamında aldığı destekle, Antalya Tohumculuk Sektörünün Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde yürüttüğü “Sebze Islahında Haploidi Teknikleri ve Moleküler Markırların Kullanımı Uygulaması Kursu’na 17 Antalyalı firmadan 25 temsilci katıldı. Teorik eğitimi Antalya’da tamamlayan firmalar, pratik eğitim için ÇÜ Biyoteknoloji Merkezi’ni tercih etti.

Sebze Islahında Haploidi Teknikleri Uygulamaları eğitiminde yapılacak faaliyetler ve gerekçelerinin anlatımı ile başlayan kursta, “Haploid Bitki Üretimi: Anter Kültürü”, “Ovul-Ovaryum Kültürü”, “Işınlanmış Polen Tekniği İle Embriyo Kurtarma”, “Kromozom Katlama Uygulamaları: Kolhisinle Kromozom Katlama”, “Ploidi Seviyelerinin Belirlenmesi” konularında uygulamalar yapıldı.

Eğitimin son gününde ise “Moleküler Markırların Kullanımı: Bitkilerden DNA İzolasyonu”, “DNA Kalite Ve Miktarının Belirlenmesi”, “PCR Reaksiyonlarının Hazırlanması”, “PCR Ürünlerinin Görüntülenmesi İçin Agaroz Jel Ve Poliakrilamid Jel Hazırlığı”, “PCR Ürünlerinin Agaroz Jel Ve Poliakrilamid Jelde Koşulması”, “Elde Edilen DNA Bant Profillerinin Değerlendirilmesi” konularını içeren uygulamalar yapıldı.

Firmaların oldukça yararlı buldukları eğitim programının sonunda ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın katılımıyla gerçekleşen sertifika töreninde katılımcılara sertifikaları, takdim edildi.


CİHAN

Yorumlar