Antalya'da pamuk çapalama yevmiye ücretleri 37 lira oldu

Antalya bölgesinde pamuk çapalama işçi yevmiyeleri ile biçerdöver rayiçleri belli oldu. Antalya Ziraat Odası(AZO) Başkanı Nazif Alp, başkanlığında yapılan toplantı sonrası 2014 yılı pamuk çapalama işçi yevmiyesi 37 lira olarak belirlendi....

Google Haberlere Abone ol
Antalya'da pamuk çapalama yevmiye ücretleri 37 lira oldu

Antalya bölgesinde pamuk çapalama işçi yevmiyeleri ile biçerdöver rayiçleri belli oldu. Antalya Ziraat Odası(AZO) Başkanı Nazif Alp, başkanlığında yapılan toplantı sonrası 2014 yılı pamuk çapalama işçi yevmiyesi 37 lira olarak belirlendi.

Fiyat belirleme kararını AZO Başkanı Nazif Alp, Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin, Serik Ziraat Odası(SZO) Başkanı Mustafa Yavuz, ANTBİRLİK'ten İmdat Keskin, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Metin Durmuş Çetin ile Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Suat Hayri Karaşal'ın ortak kararıyla alındığı ifade edildi.

MZO Başkanı Rasim Metin, odada yaptığı açıklamada, pamuk çapalama işçi yevmiyelerinin 37 lira olarak belirlendiğini söyledi. Metin, çavuşluk ücretinin ise kişi başı 1 lira verilmesine karar verildiğini kaydetti.

Toplantıda 30 kişiye bir sucu, 30 kişiden yukarısına iki sucu bulundurulmasını kararlaştırdıklarını belirten Metin, sucuda birer yevmiye verileceğini ifade etti.

Pamuk çapalama işçilerinin çalışma saatini 8 saat olduğunu, işçilerin öğleden önce 15 dakika öğleden sonra 15 dakika olmak üzere 30 dakika istirahat haklarının bulunduğunu belirten Metin, net çalışmanın 7,5 saat olduğunu pamuk tarlasına getirip götürme işinin karşılıklı anlaşmaya bağlı olmasına karar verdiklerini söyledi.

Bölgede biçerdöverle buğday kesimlerinin haziran ayının ilk haftasından itibaren kesimlerin başlayacağını anlatan Metin, "Biçerdöver ücretinin dekar başı yaylada 12,5 lira, sahil kesimi için KDV dahil 14 lira olarak belirlendi. Sapı samandan ayıran batözün bir saatlik ücreti 42 lira. Sap karşılığı pazarlık yapılması. 4 tonluk saman yapma ücretinin ise 32 lira, orak makinasının bir dekarı 15 lira ve sapların balya yapma ücretinin 20 kiloluk balyaların 1,25 kuruştan yapılması kararlaştırıldı. " diye konuştu.

Metin, ayrıca İş ve İşçi Bulma Kurumu'nca verilen ;Tarım Aracı Belgesi olmayan elçiler ile hüviyet cüzdanı olmayan işçilere iş verilmeyeceği ve hububat hasadının, erken biçtirilmemesine, dane kaybının önlenmesisine ve biçerdöverlerin kontol edilmesine karar verdiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar