Antalya mutabakatı sağlandı, IPBES çalışmalarına başlayacak

Panama'da 1992 yılında kurulan Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platform (İPBES), Antalya mutabakatının sağlanmasıyla faaliyetlerine başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
Antalya mutabakatı sağlandı, IPBES çalışmalarına başlayacak

Panama'da 1992 yılında kurulan Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platform (İPBES), Antalya mutabakatının sağlanmasıyla faaliyetlerine başlayacak. IPBES, ilk olarak ekosistemdeki tozlaşma ve topraksızlaşma sorunlarının çözümü için harekete geçecek.

Geçen hafta başı Antalya'da başlayan IPBES Genel Kurulu sona erdi. Genel Kurul sonrası Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan IPBES Yönetim Kurulu Üyesi, Doğu Avrupa Başkanı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Araştırma Şube Müdür Vekili Adem Bilgin, faaliyetlerine başlayacak olan IPBES'in hükümetlere ve karar alma organlarına çok opsiyonlu politik tavsiyelerde bulunacağını belirtti. Bilgin, "Diğer karar alma organları ve hükümetler bu kararlardan yararlanacaklar. İnşallah hükümetler bir şeyler değiştirecek bundan sonrası için." dedi.

HAVA AÇTI MUTABAKAT SAĞLANDI

IPBES olarak, öncelikle tozlaşma ve arazi bozulması konuları üzerinde duracaklarının altını çizen Bilgin, biyolojik çeşitliliğin tüm kıymetlerinin araştırılacağını kaydetti. Bir hafta süren müzakerelerde zaman zaman tansiyonun yükseldiğini dile getiren Bilgin, "Antalya'da bugün havanın açmasıyla birlikte Genel Kurul'da da hava yumuşadı ve mutabakat çıktı." diye konuştu.

KÜRESEL SEVİYEDE MÜCADELE

Genel Kurula katılan tüm ülke temsilcilerinin çıkan sonuçtan memnun olduğunu aktaran Bilgin, "Tabi çözülemeyen konular olabilir ancak en azından şu kesin platform faaliyetlerine başlayacak. Tozlaşma, arazi bozulması ve işgalci türlerle ulusal, bölgesel ve küresel seviyede mücadele edilecek." diye ifade etti. CİHAN

Yorumlar