Antalya Büyükşehir'de meclis çoğunluğu muhlefette

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin nisan ayı meclis toplantısı yapıldı. Mevcudu 103 üyeye yükselen meclis, ilk toplantısını Antalya Su ve Atıksu İdaresi'nin (ASAT) toplantı salonunda gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Antalya Büyükşehir'de meclis çoğunluğu muhlefette

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin nisan ayı meclis toplantısı yapıldı. Mevcudu 103 üyeye yükselen meclis, ilk toplantısını Antalya Su ve Atıksu İdaresi'nin (ASAT) toplantı salonunda gerçekleştirdi. 4'ü kadın olmak üzere 103 üyeden oluşan yeni mecliste dağılım AK Parti 50, CHP 29, MHP 24 olarak gerçekleşti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan AK Parti mecliste muhalefet karşısında azınlıkta kaldı.

Antalya'nın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine sorumlu olan meclis farklı meslek gruplarından üyelerden oluştu. Beş yıl görev yapacak mecliste emekli hakim de var, fahri konsolos da. İlk toplantı sabah saat 09.00'da başlayınca Antalya'nın Kaş, Gazipaşa, İbradı, Gündoğmuş gibi uzak ilçelerinden üyeler gece şehirde kalarak, otelde ya da yakınlarının yanında konakladı. Birçok ilke sahne olan yeni meclis teknoloji ile de tanıştı. Oylamalar elektronik oylama ile yapıldı.

Menderes Türel'in başkanlık ettiği meclis, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı, ardından yoklamaya geçildi. Firesiz toplanan mecliste üyeler, yoklamaya elektronik olarak katıldıktan sonra kendilerini tanıttı. 20 gündem maddesi ile toplanan meclis divan katiplerini, meclis başkan vekillerini, encümen üyelerini belirledikten sonra komisyonlar oluşturuldu. Plan ve bütçe, imar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, eğitim, kültür, gençlik ve spor, ulaşım, kadın erkek eşitliği, isim verme komisyonları oluşturuldu. Akdeniz Belediyeler Birliği'ne, Lara Birlik Meclisi'ne, Antalya Konyaaltı Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Altyapı Birliği'ne (KONTAB), Tarihi Kentler Birliği'ne, Sağlıklı Kentler Birliği'ne üyeler seçildi. Ayrıca, 1 Ocak-31 aralık 2013 dönemine ait denetim komisyonu raporu, aynı döneme ait faaliyet raporu, Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapacak danışmanlara ödenecek ücret görüşüldü.

EN FAZLA KOLTUĞA SAHİP AMA AZINLIKTA

Büyükşehir Kanunu ile yeniden oluşan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, eskiden olduğunun aksine artık tüm il mülki sınırlarından sorumlu. Bu nedenle meclisi, sadece merkez ilçelerden değil, 19 ilçenin tamamından üyeler oluşturdu. 103 üyeli mecliste en fazla sandalyeye sahip grup AK Parti oldu. Menderes Türel ile birlikte 50 üyesi bulunan iktidar partisini 29 üye ile CHP, 24 üye ile MHP takip etti. AK Parti fazla olmasına rağmen meclis çoğunluğunu muhalefete kaptırdı. Meclis aritmetiği 53 muhalefet, 50 iktidar üyesi olarak gerçekleşti. Bu da AK Parti'nin kritik oymalarda ittifak arayışına girmesini gerektirecek. Meclis aritmetiğinin aleyhte olması Menderes Türel'in konuşmasına da yansıdı. Bu arada, mecliste temsil edilen üç partinin il başkanı da ilk toplantıda hazır bulundu.

"TÜM ÜYELERE EŞİT MESAFEDE OLACAĞIM"

Meclisin 5 sene boyunca önemli hizmetlere imza atmak için yola çıktığını belirten Türel, tüm üyelere eşit mesafede olacağını vaat ettikten sonra, "Bu çatı bizim hiçbirimizin siyasi tartışmalarına vesile olacak bir çatı değildir. Hep birlikte siyasi parti rozetlerimizi büyükşehir kapısı önünde bırakmak suretiyle Antalya'ya eşit hizmeti önemsemek ve bunun için gayret etmek en öncelikli vazifemiz olmalıdır. O yüzden ben meclis tartışmalarında bütün arkadaşlarımıza, özellikle işte bu düşünceler içerisinde görüşlerini paylaşmalarını öneriyorum." dedi.

GECEDEN GELDİLER

Mecliste üçü CHP'den, biri MHP'den olmak üzere toplam 4 kadın üye de yer aldı. Meclis üyelerinin farklı mesleklerden oluşu da dikkat çekti. Meclis üyeleri arasında eski belediye başkanları ve muhtarların yanı sıra fahri konsolos, hakim, gazeteci, turizmci, doktor, avukat, ziraat mühendisi, iş adamı, muhasebeci gibi farklı mesleklerden isimler yer aldı. Öte yandan, meclisin ilk toplantısı kent merkezine uzak noktalardan gelen üyeler için biraz sıkıntılı oldu. Firesiz toplanan meclise Kaş, Gündoğmuş, İbradı, Gazipaşa gibi uzak ilçelerden katılan üyeler yola ya sabah çok erken saatte çıktı ya da geceyi şehir merkezinde otelde veya bir yakınının yanında geçirdi. Meclis toplantısı için geceden gelenlerden AK Partili üye ve Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, gece Antalya'da konakladığını söyledi. Kaş'tan şehir merkezine ulaşmanın 2-2,5 saat sürdüğünü ifade eden Kocaer, "Zamanla bu gidiş gelişlere alışacağız." diye ifade etti.

Kaş'tan gelen bir başka üye MHP'li Hasan Baysal da "Yola saat 04.00’te çıktım. Bir otel ayarlanmalı. Grup toplantısına gelmedim. Gelsem daha kötü olurdu. Grup, gece saat 01.00'de bitti." diye konuştu. Meclis'te Alanya'yı temsil eden MHP'li Fahrettin Kerim Aydoğan da gece grup toplantısına katıldığı bilgisini vererek, "Toplantı gece saat 01.00'de bitti. Alanya'ya varınca arabanın motoru soğumadan tekrar gerü döndük." şeklinde konuştu.

"TEKNOLOJİYE ALIŞMAK KOLAY OLMADI"

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi yeniliklerle açıldı. Belediye binasının hemen yanındaki eski salon yeterli olmadığı için toplantı ASAT'ta yapıldı. ASAT Toplantı Salonu, meclis toplantıları için yeniden düzenlendi. Ses, ışık ve görüntü sistemi elden geçirilen ya da yeni kurulan salona meclis üyelerinin kullanımı için yeni masalar yerleştirildi. Salonun her iki tarafına misafirler için tribünler oluşturuldu. Meclis'te elektronik oylama dönemi de başlamış oldu. Kapalı oylamalar dışında açık olanlar elektronik oylama ile gerçekleştirildi. Meclis üyelerinin yeni oylama yönteminde zaman zaman zorlandıkları görüldü. Kabul, ret ya da çekimser tercihlerini kendilerine verilen kumanda büyüklüğündeki cihazın butonlarına basarak yapması gereken üyelere görevliler yardımcı oldu. Elektronik oylamada zaman zaman zorluklar oldu. İmar komisyonu seçimi üç kez oylanmak zorunda kaldı.


CİHAN

Yorumlar