Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gergin anlar yaşandı

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde parti değiştiren üyelerle ilgili transfer tartışması yaşandı. MHP İl Başkanı Osman Çetin'in, 30 Mayıs'ta partisinden istifa ederek AK Parti'ye geçen Halil Karataş'ı protesto etmesi, salonda gergin...

Google Haberlere Abone ol
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gergin anlar yaşandı

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde parti değiştiren üyelerle ilgili transfer tartışması yaşandı. MHP İl Başkanı Osman Çetin'in, 30 Mayıs'ta partisinden istifa ederek AK Parti'ye geçen Halil Karataş'ı protesto etmesi, salonda gergin anlar yaşanmasına neden oldu. AK Parti'yi ‘irade hırsızlığı’ yapmakla itham eden Çetin, Karataş'a ise ağır sözlerle yüklendi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin haziran meclisi gergin başladı. İlk olarak işten çıkarılan taşeron işçiler, toplantının yapıldığı Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) hizmet binası önünde eylem yaptı. 14.30’da başlaması gereken meclis toplantısı öncesinde yaklaşık bir saat oturma eylemi yapan işçiler, ‘İşimize, aşımıza uzanan eller kırılsın’, ‘İşten atılan işçileri geri alın’, ‘Taşeron kıyımına son’ yazılı pankartlar açtı. Daha sonra bazı sendika temsilcileri ASAT binasına girerek, meclise dilekçe vermek istedi. Salona girmek üzereyken temsilcilerle karşılaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ‘meclisin imza alma yeri olmadığını’ söyledi. Ramazan öncesinde işçilerin işten çıkarılarak mağdur edilmemesini isteyenlere, Türel’in cevabı, “Büyükşehir Belediyesi'nin personel yükü ihtiyacından fazla. Biz bu personel yükünü taşıyamayız." şeklinde oldu.

Menderes Türel, salona girdikten sonra ise meclis, MHP İl Başkanı Osman Çetin’in protestosuna sahne oldu. AK Parti sıralarında oturan Halil Karataş'ın karşısına geçerek tepki gösterdi. Sesini yükselten Çetin, AK Parti'yi irade hırsızlığı yapmakla suçlayarak, mecliste transfer borsası kurulduğunu, bu vebalin tüm üyelere ait olduğunu iddia etti. Çetin’i yuhalayan AK Parti sıralarından tepki sözleri yükseldi. Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, ‘çık dışarı’ diye bağırarak, “Önce adam olacaksınız, burası meclis. Burada bağırılır mı?” diye tepki gösterdi. Salon dışında gazetecilere konuyla ilgili konuşan Çetin, “Antalya meclisi oluşurken vatandaş Antalya’nın uzlaşmayla yönetilmesini istemiştir. Bir borsanomi oluşturularak Antalya’nın yönetilmesini istememiştir.” dedi. Çetin, konuşması sırasında Halil Karataş'a hitaben çok ağır sözler de kullandı.

Osman Çetin, dışarıda gazetecilere açıklama yaparken meclis toplantısı ise devam etti. Gündem dışı söz alan MHP sözcüsü Selçuk Senirli, AK Parti'yi şu sözlerle eleştirdi: “Kapalı kapılar ardından, şaibelerle meclis çoğunluğunu ele geçirebilir ama yönetemezsiniz. Antalya halkının oluşturduğu meclisin dağılımıyla oynamak vatandaşın sandıktan çıkardığı uzlaşma mesajını anlamamaktır. İktidarın, belediyenin gücüyle oluşturduğunuz bu tabloyu ne Antalya, ne ülke hak ediyor. Bu şık olmadı. Size yakışmadı.” Senirli'nin konuşması sırasında AKP’li Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu’nun, “Bu gündemde değil. Dinlemek zorunda mıyım? İşim var, gücüm var.” sözleri duyuldu.

Eleştirilere, “Arkadaşlarımızın şahsi tercihlerini kişiselleştirmenin demokratik geleneğe uygun olmadığını düşünüyorum.” karşılığını veren Menderes Türel, “Bu meseleyi kişiselleştirme hiçbir siyasi partinin işi olmamalıdır. Bugüne kadar parti tercihi değişikliği yapmak ne ilktir, ne de son olacaktır.” diyerek geçmişten örnekler verdi.

CHP grup sözcüsü Songül Başkaya ise “Henüz meclis açılalı 56 gün olmuşken yapılan transferi masum göstermek kabul edilebilir gelmiyor.” derken, CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Transfer ettiklerinize benzeyenleri bir an önce transfer ediniz.” dedi. Tartışmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

KIRCAMİ İTİRAZLARI REDDEDİLDİ

Meclisin görüştüğü önemli gündem maddeleri arasında Kırcami’nin 5 binlik ölçekli imar planı da yer aldı. 10 mahalleyi ve bin 500 hektar alanı kapsayan Kırcami'nin imar planına yönelik yapılan 37 itiraz oy çokluğuyla reddedildi. 30 senedir Antalya gündemini işgal eden ama bir türlü neticeye kavuşamayan Kırcami’nde zaman kaybına tahammül kalmadığını belirten Menderes Türel, “Bugün mutlu sona geldik. Büyükşehir Belediyesi’ni ilgilendiren, Kırcami ile ilgili 25 binlik ve 5 binlik planlara ilişkin yerine getirmesi gereken hiçbir husus kalmamıştır. Yargı aşamasında bir sıkıntı yaşanmaması en büyük temennimizdir. Antalya’nın kanayan yarası ile ilgili sivil toplum örgütlerinin yargı yoluna giderek süreci tıkamaması en büyük arzumuzdur.” diye konuştu. Bundan sonraki süreçte Muratpaşa Belediyesi’nin Kırcami’nin binlik imar planını hazırlaması gerekiyor.

CİHAN

Yorumlar