Anne adaylarına sigara ve alkol uyarısı

Anne adayı hamile bir kadının en büyük arzusu şüphesiz dünyaya sağlıklı bir çocuk getirebilmektir. Ancak bunun için anne adayının yapması ve yapmaması gereken birçok konu var. Sağlıklı bir gebelik için uyulması gereken kuralları ve...

Google Haberlere Abone ol
Anne adaylarına sigara ve alkol uyarısı

Anne adayı hamile bir kadının en büyük arzusu şüphesiz dünyaya sağlıklı bir çocuk getirebilmektir. Ancak bunun için anne adayının yapması ve yapmaması gereken birçok konu var. Sağlıklı bir gebelik için uyulması gereken kuralları ve sakınılması gereken durumları Özel Ortadoğu Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Önder Başeğmez açıkladı.

    Gebelik döneminde yapılması gereken aktivitelerin başında egzersiz geldiğini belirten Op. Dr. Önder Başeğmez, gebelik döneminde doktor tarafından tespit edilen herhangi bir komplikasyon yoksa egzersiz kısıtlanması uygulanmadığını ancak ağırlık kaldırmak gibi egzersizlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Başeğmez, "Egzersize örnek olarak haftada 3-5 kez 20 dakika yürüyüş, yüzme, aerobik, step, plates gibi spor aktiviteleri tercih edilebilir." dedi.

    Araba veya uçak seyahatleri sırasında gebelerin uzun süre oturur pozisyonda kalmaları ve 2 saatte bir mola verip etrafta yürümeleri gerektiğini söyleyen Başeğmez, araba kullanırken emniyet kemerinin de uygun şekilde uygulanması gerektiğini kaydetti.

    Op. Dr. Önder Başeğmez, gebelikteki aşılar konusunda da şunları söyledi: “Daha önce aşılamalar tam yapılmamışsa ve son aşının üzerinden 10 yıl geçmişse gebelikte 4. ve 5. aylarda tetanos aşısı yapılmalıdır. Grip aşısı ise grip mevsimi süresince gebelik haftasına bakılmaksızın her gebelik döneminde tek doz yapılmalıdır. Gebe kadının hepatit B’ye bağışıklığı yoksa gebeliğin her döneminde Hepatit B aşısı uygulanabilir.”

Op. Dr. Başeğmez, gebelik döneminde anne adayının mutlak süratle uzak durması gereken konuları ise şöyle sıraladı: “Sigara, tüm alkollü içecekler, kafein içeren içecekler, içinde boya maddesi bulunan yiyecek ve içecekler ve hazır besinler kesinlikle tüketilmemeli.”

    Sağlıklı bir gebelik için anne adayının beslenmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yapan Op. Dr. Başeğmez bu konuda da şu bilgileri verdi: "Doğal, taze ve bol çeşitli besinler alınmalı, öğün sayısı artırılmalı ancak öğündeki miktar azaltılmalı, bol su tüketilmeli, pastörize edilmiş süt ve kaynatılmış süt tüketilmeli, lifli besinlere (kepekli ekmek ve sebze gibi) ağırlık verilmeli, taze mevsim meyve sebzeleri mutlaka alınmalı ve gece uyuma saatinden 2 saat öncesinde yemek kesinlikle kesilmeli." CİHAN

Yorumlar