Ankara'da PYD rahatsızlığı, ABD büyükelçisi bakanlığa çağrıldı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin PYD'ye ilişkin ifadeleri nedeniyle öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol
Ankara'da PYD rahatsızlığı, ABD büyükelçisi bakanlığa çağrıldı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin PYD'ye ilişkin ifadeleri nedeniyle öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, bakanlıkta, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Büyükelçi Bass'e, Kirby'nin PYD'ye yönelik açıklamalarından Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Kirby, günlük basın toplantısında, "Biz, PYD’yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Türkiye ile bu konuda konuşmaya devam edeceklerini belirten Kirby, "Türkiye bir müttefik, dost ve ortaktır" demişti.

PYD'YE ASKERİ DANIŞMAN GÖNDERİLDİ İDDİALARI

Öte yandan ABD'nin PYD'ye askeri danışmanlar gönderdiği yönündeki iddialar da Ankara'yı rahatsız eden bir başka konu oldu. 

ABD Dışişlerinden gelen "PYD'ye yardıma devam edeceğiz" açıklamasının ardından önemli bir gelişme yaşandı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ABD PYD'ye destek için Kobani'ye askeri danışman gönderdi. İddiaya göre, danışmanlar, Fırat'ın batısında yapılacak bir harekata destek için gitti.

Anadolu Ajansı'nın haberi Suriyeli muhaliflerin Yerel Koordinasyon Komitesine dayandırılıyor. Habere göre, danışmanlar Fırat nehri üzerindeki Teşrin Barajı'nın batısında IŞİD'in elindeki Menbiç kasabasına PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin düzenleyeceği harekat için gönderildi.

Açıklamada PYD liderliğindeki Arap ve Kürt güçlerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri'ne üye 250 kişinin Halep'in doğusundaki Sırrin beldesinde konuşlandığı da belirtildi.

Açıklamaya göre, Esad ordusu yetkilileri bu güçlerle Afrin'de biraraya gelerek muhaliflerin elindeki Miniğ Askeri Üssüne düzenlenecek operasyon için ortak hareket etmede anlaştı.

OBAMA'NIN TEMSİLCİSİ PYD İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

ABD'nin PYD ile yakınlığıyla ilgili bir başka gelişme de geçen hafta yaşanmıştı. ABD Başkanı Barack Obama'nın özel temsilcisi Kobani'de PYD güçleri ile bir araya gelmişti. 

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kirby’nin sözlerine bugün tepki göstermişti. Bakan, "Şimdi siz bir tane terör örgütünü terör listesine alıyorsunuz, onunla beraber olan ve başka bir yapılanma içinde olan terör örgütünü terör örgütü olarak görmüyorsunuz. Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez" demişti.

RAHATSIZLIK BİLDİRİLDİ

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, bakanlıkta, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Büyükelçi Bass'e, Kirby'nin PYD'ye yönelik açıklamalarından Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. 

Yorumlar