Ankara Kalesi bakımsızlıktan zor günler yaşıyor

Ankara’nın simgesi haline gelen ve Ankara için yapılan sunumlarda ilk sıralarda yer alan Tarihi Ankara Kalesi, bakımsızlık nedeniyle zor günler yaşıyor. İç ve Dış Kale’de restorasyon çalışmaları devam etmesine karşın, kaleye çıkan...

Google Haberlere Abone ol
Ankara Kalesi bakımsızlıktan zor günler yaşıyor

Ankara’nın simgesi haline gelen ve Ankara için yapılan sunumlarda ilk sıralarda yer alan Tarihi Ankara Kalesi, bakımsızlık nedeniyle zor günler yaşıyor. İç ve Dış Kale’de restorasyon çalışmaları devam etmesine karşın, kaleye çıkan yolların bozukluğu ve kale içinin temizlik ve güvenlik sorunu olması bölgeye gelen turistlerin tepkisini çekiyor. Ayrıca, bazı vatandaşların kale surlarına sprey boya ile yazdıkları yazılar tarihi kalenin surlarını tahrip ediyor.

Ankara Kalesi’nde başlatılan 5 etaplık restorasyon projesi kapsamında, kale çevresinde ve kaleye çıkan sokaklarda bulunan evler restore ediliyor. Dış Kale’de 123, İç Kale’de ise 147 olmak üzere toplam 270 bina yeniden bölgeye kazandırılıyor. Yapılan çalışmalarda ayrıca, bölge esnafının da dükkanları yeniden elden geçirilerek, tarihi bir görünüm oluşması sağlanıyor.

BÖLGEDE GÜVENLİK EN ÖNEMLİ SORUN

Yapılan çalışmaların yanı sıra Başkent’in en önemli simgelerinden biri olan Ankara Kalesi’nde yaşanan güvenlik zaafiyeti bölgeye gelen turistler tarafından büyük tepki çekiyor. Kaleye çıkan yolların yoğun yağışlar nedeniyle yerinden kayması ve oluşan çukurlar, kale içindeki alanların temizliği ve surların etrafında herhangi bir güvenlik bariyerlerinin olmaması en önemli sorunların başında geliyor.

Yüzlerce yıllık geçmişe tanıklık eden Ankara’nın seyir terası olarak adlandıran kalenin surları, bölge halkı tarafından tahribata uğruyor. Kale’nin taşlarına sprey boya ile iletmek istedikleri mesajları yazan vatandaşlar, tarihi surların tahrip edilmesine neden oluyor.

CİHAN

Yorumlar