Ankara Jandarma Köpek Timi suçlulara göz açtırmıyor

Ankara İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Köpek Eğitim Merkezi’nde bulunan 8 eğitimli köpek, bugüne kadar girdikleri yüzlerce operasyondan başarı ile çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Ankara Jandarma Köpek Timi suçlulara göz açtırmıyor

Ankara İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Köpek Eğitim Merkezi’nde bulunan 8 eğitimli köpek, bugüne kadar girdikleri yüzlerce operasyondan başarı ile çıktı. Narkotik, arama-kurtarma, patlayıcı madde ve özel operasyon konularında eğitim alan köpekler, onlarca kilo uyuşturucu maddenin ele geçirilmesi ve arama kurtarma faaliyetlerinde kayıp şahısların bulunmasında önemli bir rol oynadı. Köpeklerin eğitimleri ise oldukça zor. 3 ile 16 hafta arasında alanlarına göre eğitim alan köpekler, her an operasyona hazır olmaları için çalışmalarına devam ediyor. Eğitmenlerinin talimatlarıyla barikatları aşıyor, yerde sürünüyor, uyuşturucu ve patlayıcı madde bulma konusunda her gün yeni eğitimler alıyor.

    Nevşehir’de bulunan At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda yetiştirilen köpekler, özelliklerine göre sınıflandırılıyor. Uzman eğitmeler tarafından testten geçirilen köpeklerden 100 tanesinden ancak 2 tanesi istenilen özelliklerde çıkıyor. Küçük yaşlarda eğitmenleri ile birlikte büyüyerek belirli bir seviyeye geldiklerine branşlara ayrılıyor. Her branşın eğitim süresinin farklılık gösteriyor. İz takip köpeğinin eğitimi 12 hafta, devriye asayiş köpeğinin 3 hafta, narkotik köpeğinin eğitim süresinin ise 16 haftada istenilen seviyeye geldiği belirtiliyor. Eğitimler sırasında köpekler zorlu testlere tutuluyor. Yapılan dayanıklılık ve eğitilebilirlik ve saldırganlık testlerinden geçen köpekler eğitimlerine devam ediyor. Bu süre zarfında eğitmenine tam bağımlı olan köpekler verilen komutları harfiyen yerine getiriyor. Köpekler 9 yaşını tamamlayana kadar hizmet verebiliyor. 9 yaşından sonra ise bir askeri birliğe ya da onunla uzun yıllar geçirmiş sahibine verilerek emekliye ayrılıyor.

    KÖPEKLER 5 YILDA 587 OPERASYONA KATILDI

    Köpek Eğitim Merkezi Jandarma Uzman Çavuş Cumali İnan, Ankara İl Jandarma Komutanlığı’nda toplam 4 branşta 8 hizmet köpeğin hizmet verdiğini ve onların sonuna kadar bağlı olduklar uzman askeri personelin olduğunu söyledi. “Uzmanlar, köpeklerin eğitiminden, görevdeki idaresinden, bakım ve aşlılarından sorumlu.” diyen İnan, eğitimli köpeklerin katıldıkları her operasyondan başarılıyla çıktığını kaydetti.

    İnan, polis köpeklerinin katıldıkları operasyonlardaki başarısını şöyle anlatıyor: “Narkotik arama köpeğimiz, son 5 yıl içerisinde 587 operasyona katılmış, 458 kubar esrar, 95 kilo toz esrar, 4 kilo bonzai 987 gram kokain, 7 bin 500 adet uyuşturucu hap ele geçirmiştir. İz takip köpeğimiz 34 operasyona 7 kayıp şahıs bulmuştur. Bomba arama köpeğimiz ise 14 tabanca, 21 av tüfeği 350’nin üzerinde tabanca mermisi bulmuştur.” CİHAN

Yorumlar