Ankara Barosu Başkanı Aksoy: HSYK’dan Adalet Bakanı’nın çıkarılması zorunludur

Ankara Barosu Başkanı avukat Sema Aksoy, olmazsa olmaz temel ilkelerden birinin kuvvetler ayrılığı ilkesi olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ankara Barosu Başkanı Aksoy: HSYK’dan Adalet Bakanı’nın çıkarılması zorunludur

Ankara Barosu Başkanı avukat Sema Aksoy, olmazsa olmaz temel ilkelerden birinin kuvvetler ayrılığı ilkesi olduğunu söyledi. Hakim ve savcıların bağımsızlığının ve teminatının sağlanması gerektiğini vurgulayan Aksoy, Hakimeler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yeniden düzenlenerek Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın kuruldan çıkarılmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Ankara Barosu tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Hukuk Kurultay’ı Türkiye Barolar Birliği Özdemir Özok Kongre Merkezi’nde yapılan açılış konuşmaları ile başladı. Programa Türkiye Barolar Birliği Başkanı avukat Metin Feyzioğlu, Ankara Barosu Başkanı avukat Sema Aksoy, Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, Prof. Dr. Erdoğan Teziç, CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu, Prof. Dr. Ümit Özdağ ve gazeteci yazar Fikret Bila katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, “'Olmazsa olmaz' diyebileceğimiz temel ilkelerden biri elbette kuvvetler ayrılığı ilkesidir. Aslında son zamanlarda yaşadığımız sorunlardan çıkış formülü de, bu ilkede saklıdır. Çözüm yasamanın, yürütmenin ve yargının kendi sınırlarına çekilmesi ve kendi sınırlarını bilmesidir. İşte bu sınırları tayin eden de, evrensel hukuk kuralları, anayasa ve kanunlardır. Burada, hukukun üstünlüğü esastır. Hukukun üstünlüğünden kasıt, hukuka saygı ve bağlılıktır. Bugün Türkiye’de hukuk devletinin kurum ve kurallarıyla birlikte geçerli olduğunu, uygulamaların yasalara uygun yapıldığını söylemek maalesef mümkün olamamaktadır.” dedi.

Herkesin, yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde adil ve açık bir yargılamayla görülmesini istemesinin hakkı olduğunu dile getiren Aksoy, “Bunun için hâkim, savcı bağımsızlığı ve teminatının sağlanması, HSYK’nın yeniden yapılandırılarak Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın kuruldan çıkarılması, yürütmenin ve siyasi iktidarın sayısal üstünlüğüne olanak vermeyecek şekilde HSYK üyelerinin seçilmesini sağlanması, kurulun tüm kararlarına karşı yargı yolunun açılması, doğrudan yargı sistemine bağlı bir adli kolluk teşkilatının kurulması zorunludur.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında paralel devlet iddiasına değinen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise “Şu halde niçin bu iddianın yıllar sonra gündeme geldiğini ayrıca sorgularız. Ama bu iddia gündeme getirildikten sonra, 'delilleri ile ortaya koymak zorundasınız' diye bunu da takip ederiz” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar