Ankara Barosu açıklanmayan YGS sorularını yargıya taşıdı

Ankara Barosu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (2014 YGS) uygulanan sınav sorularının 12.03.2014 tarihinde alınan karar ile ÖSYM tarafından kamuoyuna açıklanmamasını yargıya taşıdı. Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na...

Google Haberlere Abone ol
Ankara Barosu açıklanmayan YGS sorularını yargıya taşıdı

Ankara Barosu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (2014 YGS) uygulanan sınav sorularının 12.03.2014 tarihinde alınan karar ile ÖSYM tarafından kamuoyuna açıklanmamasını yargıya taşıdı.

Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na ‘Anayasaya aykırılık itirazı ile yürütme durdurma istemli iptal davası’ için başvuruda bulunan Ankara Barosu, sunulan dava dilekçesinde, bilgiye erişim ve şeffaflığın demokrasi ve saydam yönetimin olmazsa olmaz koşulu olduğunu vurguladı. Öğrencilerin sınav sonrasında yanlışları ve doğruları bilmelerinin en doğal hakkı olduğu, bunun da şeffaflık ve açıklık gereği olduğuna işaret edilen dilekçede, “Bu anlamda soruların gizlenmesi doğru olmaz. Sınavdan sonra bütün soruların açıklanması gerekir ki; eğitimciler tarafından sorular ve cevapları tartışılabilsin incelenebilsin ve hatalı soru varsa tespit edilip iptal edilebilsin. Eğitimde esas olan öğrencilerin öğrenmesine, bilgiye erişime olanak vermektir. Bu da gizlilikle sağlanamaz.” ifadeleri yer aldı.

Dilekçesinde, sınav soru ve cevaplarının açıklanmasının Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışına çıkarılmasının da Anayasa’ya aykırı olduğu, iptali için itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talep edildi.

CİHAN

Yorumlar