Ani hava değişiklikleri hastalıklara davetiye çıkarıyor

Hava sıcaklıklarındaki ani değişimler üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Fatih Gören ani hava değişimleri yaşanan dönemde beslenme ve giyinmeye dikkat edilmesi gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
Ani hava değişiklikleri hastalıklara davetiye çıkarıyor

Hava sıcaklıklarındaki ani değişimler üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Fatih Gören ani hava değişimleri yaşanan dönemde beslenme ve giyinmeye dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Mevsim geçişlerine dikkat çeken Op. Dr. Gören, bu dönemlerde astım, bronşit ve nezle gibi hastalıkların çok sık göründüğünü kaydetti. Gören, "Bu dönemde tabi ki bizim en sık rastladığımız üst solunun enfeksiyonları geçiş döneminde gribal enfeksiyonları daha sık görmekteyiz. Bunun en büyük nedeni gündüz evden çıkıyorsunuz hava serin üzerinize bir mont alıyorsunuz ama öylen bakıyorsunuz ki hava sıcak ve terliyorsunuz. Akşam yine tekrardan soğuk. Bu ısı değişimleri tabi ki insanlarda ısı regülasyonunu biraz engelliyor. Ve bu oluşan ani ısı değişiklikleri sizde üst solunum yolu enfeksiyonu gribal enfeksiyonlar oluşturuyor." diye konuştu.

Bu tür hastalıkların kalabalık ortamda bulunanlar arasında daha kolay yayıldığını belirten Gören, "Enfeksiyon bulaştırma oranını daha fazla arttırıyor. Bu oluşan enfeksiyonlar tabi kişiden kişiye aktarılıyor. Hastalıklar daha kolay yayılıyor." dedi.

Çocukların ve gebelerin bu dönemde kendilerine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Gören, şöyle konuştu: "Özellikle gebeler sistemik hastalığı olan insanlar, çocuklar ve diyabet gibi şeker hastalığı olanlar daha fazla dikkat etmeli. Özellikle kıyafet konusunda biraz daha dikkatli olmasını istiyoruz, gece uykularının daha iyi almalarının istiyoruz, bol sıvı almalarını istiyoruz, sigara kullanımının özellikle kaçınılmasının çok çok tavsiye etmekteyiz."

CİHAN

Yorumlar