ANGEF: Devlet korumasında yetişen gençlerin sorunları hepimizindir

Uluslararası araştırmalara göre, devlet korumasından toplumsal hayata geçiş sürecine uyum sağlayamayan gençlerin yüzde 20'si suça, yüzde 15'i fuhuşa, yüzde 10'u da intihara sürükleniyor. Anadolu Gençlik Federasyonu’na (ANGEF) bağlı Hayat...

Google Haberlere Abone ol
ANGEF: Devlet korumasında yetişen gençlerin sorunları hepimizindir

Uluslararası araştırmalara göre, devlet korumasından toplumsal hayata geçiş sürecine uyum sağlayamayan gençlerin yüzde 20'si suça, yüzde 15'i fuhuşa, yüzde 10'u da intihara sürükleniyor.

Anadolu Gençlik Federasyonu’na (ANGEF) bağlı Hayat Sende Gençlik Akademisi, Ankara Atlıspor Kulübü'nde Koruncuk Vakfı ile birlikte düzenlediği 'Kurum Bakımından Topluma Geçişte Gençler' çalıştayında, devlet korumasından toplumsal hayata geçişte gençlerin iş dünyasında ve sosyal yaşamda karşılaştıkları zorluklar ele alındı. Çalıştayda, Türkiye'deki sosyal politikaların yetersizliği bir kez daha ortaya kondu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Anadolu Gençlik Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Oskay, uluslararası istatistiklere göre devlet korumasından ayrılan gençlerin yüzde 15’inin fuhuşa, yüzde 20’sinin suça sürüklendiğini, yüzde 10’unun ise canına kıydığını belirtti. Oskay, Türkiye'de maalesef kurumdan ayrılanlara ilişkin sağlıklı bir istatistiğe ulaşmanın mümkün olmadığını ve devletin bu konuda öncü rol oynayarak kaliteli istatistik toplayıp kamuoyuyla paylaşmasının, sorunun teşhisi ve çözümünde önemli rol oynayacağını ifade etti.

"ÖNYARGILAR GENÇLERİN HAYATA UYUMUNU ZORLAŞTIRIYOR"

Alanda çalışan uluslararası kuruluşlar, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılım sağladığı çalıştayda; devlet korumasında kalan çocukların ve devlet korumasından ayrılan gençlerin çok yaygın bir şekilde okul, iş ve sosyal yaşamda toplumsal dışlanma ve önyargıya maruz kaldığı, kurumlarda yetişen gençlerin bireysel sorunlarını kollektif düzleme çekmede birçok sorun yaşadığı, güvenip bağlanabileceği kişilerin olmamasının ruh ve beden sağlığını olumsuz etkilediği, kurum bakımına alınan çocuk ve gençlerin ailelerinin güçlendirilmeyerek çocuk ve gencin yaşadığı sorunun aileden izole şekilde çözülmeye çalışıldığı, çocuk ve gençlere kişisel gelişim eğitimleri vasıtasıyla temel yaşam becerilerini kazandırmada yetersiz kalındığı, kurum personelinin rehberlik ve yönlendirme yapmada yetersiz kaldığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın devlet korumasından ayrılan gençlerin hayata tutunup tutunmadıklarını izleme ve yönlendirmede başarısız olduğu gibi sorunlar ortak akıl toplantısı sonucunda belirlendi.

Çalıştayın ikinci bölümünde; mevcut sorunlara yönelik ne tür çözümler geliştirilebileceği, konuyla ilgili kamu politikaları, dünya çapındaki iyi uygulamalar ve olası çözüm önerileri paydaşlar ile birlikte tartışıldı. Getirilen çözüm önerilerinin kısa zaman içinde raporlanması ve bir politika belgesi oluşturularak ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde lobi ve savunu faaliyetlerinde kullanılması hedefleniyor.

Anadolu Gençlik Federasyonu tarafından organize edilen, Kurum Bakımından Topluma Geçişte Gençler Çalıştayı’na Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Bizim Çocuklar Gençlik Akademisi, İstanbul Koruyucu Aile Derneği, Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği, Malatya Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Derneği, Konya Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Derneği, Ankara Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Derneği, Tüm Yurttan Ayrılanlar Derneği, Afyon Yurtayder, Nar Taneleri Projesi Koordinatörü, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü, Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Ulusal Gençlik Parlamentosu gibi çok farklı kurumlardan katılımcılar ile alanda çalışan sosyal hizmet uzmanları katılım sağladı.

CİHAN

Yorumlar