Anayasa Mahkemesi'nden yeni açıklama

Anayasa Mahkemesi, Zühtü Arslan'ın başkan seçilmeden önce sarf ettiği, 'İptal kararları gerekçeleri yazılmadan açıklanamaz' şeklindeki sözleriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Arslan'ın sözlerinin 'hak ihlali için değil iptal kararları için' geçerli olduğu vurgulandı

Google Haberlere Abone ol
Anayasa Mahkemesi'nden yeni açıklama

Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararında, gerekçeli karar yazılmadan neden basın duyurusu yapıldığı eleştirilerine mahkemeden yanıt geldi. Yazılı açıklamada anayasaya göre ihlal kararlarının değil iptal kararlarının gerekçesi yapılmadan açıklama yapılamayacağına vurgu yapıldı.

Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanamayacağına ilişkin kuralın, iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu verilen "iptal kararları" için geçerli olduğu, bunun, bireysel başvuru sonucu alınan "ihlal kararları" yönünden herhangi bir hüküm ifade etmediği bildirildi.

Anayasa Mahkemesinden yapılan açıklamada, bugün bazı gazetelerde, iptal ve ihlal kararlarının karıştırılmasından kaynaklanan yanlış değerlendirmelerde bulunulduğunun görüldüğü belirtildi.

Anayasa'nın 153. maddesinin birinci fıkrasında "İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz" hükmüne yer verildiği hatırlatılan açıklamada, "Anılan kural, Anayasa Mahkemesinin iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu verdiği 'iptal kararları' için geçerli olup bireysel başvuru sonucu verdiği 'ihlal kararları' yönünden herhangi bir hüküm ifade etmemektedir" ifadesi kullanıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın göreve gelmesinden hemen sonra iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanmayacağının 20 Mart 2015 tarihli basın duyurusuyla kamuoyuyla paylaşıldığı ve belirtilen tarihten bu yana Anayasa'nın anılan hükmüne titizlikle riayet edildiği vurgulandı.

Yorumlar