Anayasa Mahkemesi polisin sendika kurması ile ilgili kararını verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM) 'emniyet hizmet sınıfında' yer alanların sendikaya üye olma ve sendika kurmalarına ilişkin kanun hükmünün iptal istemini reddetti. AYM ayrıca, “ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dâhil personel”...

Google Haberlere Abone ol
Anayasa Mahkemesi polisin sendika kurması ile ilgili kararını verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM) 'emniyet hizmet sınıfında' yer alanların sendikaya üye olma ve sendika kurmalarına ilişkin kanun hükmünün iptal istemini reddetti. AYM ayrıca, “ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dâhil personel” ibaresini Anayasa aykırı bularak iptal etti.

Emniyet-Sen’in kapatılması ile ilgili davaya bakan Ankara 9. İş Mahkemesi, Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatından çalışan tüm emniyet hizmetleri sınıfı mensupları emniyet teşkilatındaki diğer tüm hizmet sınıflarında çalışan personelin ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak üzere kurulan sendikanın yok hükmünde olduğunun tespiti istemi ile açılan davada itiraz konusu kuralın anayasaya aykırı olduğu iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yüksek Mahkeme verdiği kararda 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu İş Sözleşme Kanunu’nunda yer alan “emniyet hizmet sınıfı” ibaresinin Anayasa'ya aykırı olmadığını ve itirazın reddine karar verdi. AYM ayrıca yine aynı kanunda yer alan, “ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dâhil personel” ibaresini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. AYM iki kararı da oy çokluğu ile aldı.

CİHAN

Yorumlar