Anayasa Mahkemesi: Başbuğ’un kişi hürriyeti ve güvenliği ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ergenekon davası hükümlü eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında ‘kişi hürriyeti ve güvenliğinin’ ihlal edildiğine, gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi için karar örneğinin yerel mah.

Google Haberlere Abone ol
Anayasa Mahkemesi: Başbuğ’un kişi hürriyeti ve güvenliği ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ergenekon davası hükümlü eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında ‘kişi hürriyeti ve güvenliğinin’ ihlal edildiğine, gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi için karar örneğinin yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

    Anayasa Mahkemesi kararında, İlker Başbuğ’un ilk derece yargılamasında devam eden özgürlükten yoksun bırakılma kapsamındaki şikâyetlerinin 'süre aşımı' nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemede çıkan mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikâyetlerinin kabul etti.

    Anayasa Mahkemesi, ‘Özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkûmiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında Anayasa’nın 19. maddesinin sekizinci fıkrasının ihlal edildiğine, gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin Mahkemesine gönderilmesine’ hükmetti. Anayasa Mahkemesi ayrıca İlker Başbuğ tarafından 206,10 TL başvuru harcı ve 1 bin 500,00 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 1.706,10 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine de karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararı oy birliği ile aldı.

    İlker Başbuğ, Ergenekon davasında müebbet hapisle cezalandırılmıştı. CİHAN

Yorumlar